<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56708" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Изключително рядка розова манта бе заснета от финландски фотограф

18 Февруари 2020
0 1070

Красива манта, снимана да плува в Големия бариерен риф, се счита за една от най-редките в света, благодарение на почти изцяло розовия ѝ цвят.

 

Наречена инспектор Клузо, на детектива от “Розовата пантера”, огромниата риба има размах на крилете си около седем метра и тежи близо два тона.

 

Плувайки около големия Голям бариерен риф в Австралия, морският гигант е забелязван едва няколко пъти през последното десетилетие.

 

 

Изключително рядка розова манта бе заснета от финландски фотограф

 

 

Финландският фотограф Кристиан Лайн направил тези невероятни снимки на розовата риба миналата година и в момента те предизвикват доста въпроси, тъй като учените се опитват да установят какво всъщност причинява уникалния цвят на мантата.

 

Според фотографа има множество теории за това как инспектор Клузо е придобил необичайния си цвят.

 

“Прочетох множество различни отговори… учените анализирали проба от кожата му и много пъти променяха теориите си, но все още не изглежда не знаят със сигурност. Най-новата теория е, че това е някаква генетична мутация, която кара меланинът да е в розов цвят.

 

 

Изключително рядка розова манта бе заснета от финландски фотограф

 

 

Случката е изключително рядка, защото мисля, че от първото виждане през 2015 г. има само около 8-10 повторни виждания на тази риба. Изумителното е, че когато бях на нивото на очите ѝ тя изглеждаше така, сякаш ми се усмихва”, сподели Лайн.

 

Той също така добави, че докато фотографирал съществото, той успял да се приближи толкова близо, че можел да го докосне.

 

 

Изключително рядка розова манта бе заснета от финландски фотограф

 

 

Кристиан прекарал около 20-30 минути в присъствието на рядката манта, след което тя се отдалечила в необятните води на океана.

 

 

Източник: Unilad

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции