<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35428" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Измамата Момо: Британските власти призоваха разпространението да спре

01 Март 2019
0 15614

Британските власти призоватат всички медии, училища и полицейски власти да спрат с пропагандирането на онлайн измамата с т. нар. предизвикателство "Момо". Опасенията са, че разпространението на информацията може да донесе много повече щети, отколкото ползи.

 

 

 

Припомняме, че тази седмица новината за "Момо" стана вирусна и обиколи цял свят. Бе съобщено, че става дума за предизвикателство, което се появява при гледане на клипове в YouTube Kids, при което се дава номер за връзка в WhatsApp. Тогава децата се свързват със злонамерени хакери, които ги карат да се самонараняват или самоубиват, като ги заплашват, че в противен случай ще навредят на родителите им.

 

 

Вчера полицейските власти съобщиха, че всичко това е измислица и няма данни страховитият образ да се е появил пред някое дете, нито да е причина за самонаранявания. Центърът за безопасен интернет в Обединеното кралство също каза пред Guardian, че това са "фалшиви новини".

 

 

"Всички тези новини накараха училищата и полицията да предупреждават за предполагаемите рискове, което от своя страна възпроизведе още и още новини", добави медийният редактор на Guardian Джим Уотърсън. Образът на "Момо" всъщност е снимка на скулптура от японската компания за специални ефекти Link Factory.

 

Вчера дори в британския парламент бяха повдигнати въпроси за това какво правителството планира да направи за измамата. Училищата пък разпратиха успокоителни съобщения към родителите на учениците.

 

 

„Когато се опитвате да посочите рисковете за децата, особено в онлайн средата, важно е да отстъпите назад и да прецените какъв е истинският риск”, заяви Ан Лонгфийлд, комисар за правата на децата на Великобритания. "Понякога, въпреки добронамереността, предупреждението за опасностите от нещо, което не сте разбрали напълно, усилва въздействието му върху децата."

 

 

Лонгфийлд призова родителите да говорят с децата си повече за онлайн опасностите и заблудите.

 

 

Полицията също каза, че възрастните биха могли да използват възможността да образоват децата за безопасността на интернет, както и да имат открит разговор за това, до което децата имат достъп. За да се избегне ненужна тревога, те трябва да бъдат внимателни, ако споделят такива статии с други възрастни, които увековечават мита.

 

В Камарата на общините депутатът от Консервативната партия Дъглас Рос призова за спешен дебат за така нареченото предизвикателство, след като се свърза с множество заинтересовани родители в избирателния му район. Той каза, че родителите са чували, че децата са били насърчавани „да се свържат с номер в WhatsApp, който след това им изпраща страшни изображения и инструкции как да наранят себе си и другите“.

 

В отговор депутатът Андреа Лидсъм заяви, че правителството е изключително загрижено за "Момо", но все още не е намерило убедителни доказателства, че децата са изложени на риск.

 

 

Рос заяви, че сега медиите са длъжни да разпространят информацията, че историята е измама: „Трябва да сме сигурни, че всички факти са налице.“

 

Въпреки че измислицата се е разпространявала по света от миналото лято, сегашната вълна е наистина огромна. Тя достигна и потребителите в България. Дори Би Би Си съобщи за "Момо", а няколко часа след това замени материала си с такъв, който оспорва истинността на предизвикателството.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции