<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38216" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Изненадващите ползи от разговора с непознати

14 Юни 2019
0 980

Повечето хора прекарват голямо време от деня си заобиколени от непознати, независимо дали се движат по улицата или се разхождат в парка. И все пак много от нас умишлено остават в самоналожена изолация, вярвайки, че обръщането към непознат ще накара и двамата да се почувстват неудобно. Тези убеждения обаче са неоправдани, сочи изследване, поръчано от BBC.

 

 

""

 

 

Пример за това е разговорът с непознат на път за работа. Оказва се, че той може да ни накара да се почувстваме по-щастливи и пътуването да мине доста по-приятно, отколкото първоначално си мислим.

 

Според анкета, проведена сред пътници само около 40% от хората, пътуващи с влак биха искали някой непознат да говори с тях. И все пак почти всеки участник в експеримента, е установил, че човекът, който седи до тях, е щастлив да бъде попитан нещо.

 

Всъщност изследванията показват, че подценяваме колко много ни харесва нов човек след първоначалния ни разговор.

 

 

""

 

 

Хората по своята същност са създадени да бъдат социални, когато са в контакт с другите, това ги прави по-щастливи и по-здрави. Наличието на положителни социални отношения е представено като ключова съставка за щастието, по-значимо дори от това колко печелим.

 

Това обяснява, защо в големите градове по-голям процент сред местните жители изпитват чувство на депресия или апатия към заобикалящия ги свят. Донякъде се дължи и на често срещаната гледка непознати да седят един до друг на пейките на парковете, мълчаливо взиращи се в телефоните си, или да вървят по улиците на града, без да се усмихват или да кажат поне едно "здрасти" на някого.

 

 

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции