<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=19553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Очаквайте: Кл...

Изпратихме Вселенския патриарх с протест

11 Ноември 2015
0 1775

Група журналисти и православни християни организираха мирен протест пред Grand Hotel Sofia на 10 ноември, за да покажат недоволството си от цялостното поведение и изказвания на Вселенския патриарх Вартоломей. Хората на Вартоломей отложиха планираната среща с български и чуждестранни медии, а самият Вартоломей се изниза през задния вход.

В протеста се включиха учени, които са подписали отправения призив до Вселенския патриарх. С него Българската православна църква иска да получи полагащото ѝ се пето място в православния списък на църквите.

 

Протестиращите споделиха, че са възмутени от недостойното поведение на Вселенския патриарх. По техни думи той си позволява неща, които не са в неговите правомощия и се превръщал в политик. 

 

В 20:00 часа започнаха да излизат духовници, които съпровождаха Вселенския патриарх, включително и архимандрит Дионисий. Това предизвика вълна от недоволство у протестиращите и те го освиркаха с "Дионисий недостоен".

 

За първи път в историята Вселенски патриарх е изпращан с викове. Подобно нещо в България се е случвало през 1860 г., когато започват борбите за църковна независимост и много от българските духовници започват да не признават духовната власт на гръцките епископи. Бунтът се изразява в неспоменаване на името вселенския патриарх по време на богослужение.

 

Вижте още: 

 

ЗЛАТЕН СКУНКС ЗА МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН 

 

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ПРЕВЪРНА ПРОПОВЕД В ПРЕДИЗБОРНА РЕЧ 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции