<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42147" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Изхвърлените батерии на електрическите автомобили водят до екологична криза

07 Ноември 2019
0 653

Изхвърлените батерии на електрически автомобили създават огромна планина от отпадъци, която може да предизвика криза със замърсяването, предупредиха учени, цитирани от Daily Mail.

 

Електрическите автомобили са приветствани като една от основните технологии в борбата срещу изменението на климата, но ново проучване твърди, че технологията за рециклиране все още не е достатъчно добра. Това води до натрупване на хиляди тонове необработени отпадъци от батерии – и потенциално извежда опасни химикали в околната среда.

 

В доклада си учените от университета в Бирмингам настояват правителствата и индустрията да „действат сега, за да разработят стабилен план за рециклиране, който може да отговори на бъдещите нужди“.

 

Д-р Гавин Харпър, автор на проучването, заяви, че без голямо развитие на технологията за рециклиране, милионите електрически автомобили, продадени през 2017 г., ще произведат 250 000 тона необработени отпадъци от батерии през живота си. Той добави, че предизвикателството за рециклиране не е просто, тъй като има огромно разнообразие в химията, формата и дизайна на литиево-йонните батерии, използвани от електрическите превозни средства.

 

За да се рециклират ефективно тези батерии, те трябва да бъдат разглобени и получените отпадъци – разделени на съставните им части. Освен литий, батериите съдържат и редица други ценни метали като кобалт, никел и манган, които могат да бъдат използвани повторно.

 

Анализът от Faraday – независимият британски институт за изследвания за съхранение на електрохимична енергия, казва, че търсенето на батерии от електрически превозни средства би могло да бъде възможност за Великобритания. Той установи, че на Великобритания може да се наложи да построи осем гигафабрики до 2040 г., за да обслужва търсенето на акумулатори на електрически превозни средства.

 

"Гигафабрика" е дума, използвана първо от собственика на Tesla Илън Мъск, за да опише масивна фабрика, която произвежда „значително количество“ мощност, измерена в гига-ватови часове.

 

Д-р Харпър казва, че Обединеното кралство ще трябва да разработи източници на доставка за критичните материали, необходими за тези батерии и рециклираните материали могат да играят важна роля.

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции