<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35050" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Изчезването на насекомите: катастрофално за природата

18 Февруари 2019
0 382

Насекомите намаляват все повече и повече и са на път към изчезване. Според учените това ще доведе до "катастрофален колапс на природните екосистеми".

 

Повече от 40% от видовете насекоми са намалели а 1/3 от тях са застрашени от изчезване. Бързината им на изчезване е 8 пъти по-голяма от тази при бозайниците, птиците и влечугите. Данни сочат, че броят им се намаля с 2.5% годишно, което може да значи, че след десетилетие вече може да ги няма.

 

Според проучване, планетата ни е на старта на шестото масово измиране в цялата си история. Вече има доста данни за по-големите животни, но те са и по-лесни за проучване. Насекомите обаче са най-многобройни на най-много на вид. Те са 17 пъти повече от хората на Земята и са изключително важни за всички екосистеми.

 

Най-голям спад е забелязан в Германия и Пуерто Рико, но това не значи, че кризата не е глобална. 

 

"Насекомите ще измрат до няколко десетилетия, ако не променим начина си на произвеждане на храна. Последствията върху планетата ще бъдат меко казано катастрофални." – каза един от учените.

 

Според тях, главният виновник за измирането им е интензивната селскостопанска дейност и по-точно използването на пестициди.

 

"Ще има катастрофални последствия за планетата и оцеляването на човешкия вид, ако не успеем да спрем изчезването на насекомите." – каза Франциско Санчез-Байо от Университета в Сидни, Австралия.

 

Той също така сподели пред "The Guaradian", че спадът с 2.5% годишен спад през последните 25-30 години е шокиращ. 

 

Друг водещ резултат от измирането на насекомите ще е измирането и на много други животни. Те са храна за много видове птици, риби и влечуги, които ще умрат от глад, в случай че насекомите изчезнат.

 

Повечето проучвания са направени в Западна Европа и САЩ, а другите в Австралия, Китай, Бразилия и Южна Африка. Според тях пеперудите и молците са най-застрашени. Броят на видовете пеперуди е спаднал с 58% през времето от 2000г. до 2009г. върху земите, които се използват за селскостопанска дейност в Обединеното кралство.

 

"Главният виновник за намалелия брой е интензивната селскостопанска дейност. Това в много случаи значи премахването на всички дървета и храсти, които обкръжават полето, за да има чисти поля, които да се обработват със синтетични торове и пестициди." – каза Санчез-Байо

 

Според него хората трябва задължително да променят начина си на производство на храна. Той също така уточни, че според резултатите еко-фермите имат повече насекоми, а също така нямало и значително намаляне на броя, защото по-рядко използвали пестициди.

 

Много други учени също са на мнение, че изчезването на насекомите вече е сериозен глобален проблем.

 

"Трябва да сме много притеснени, защото насекомите имат участие във всяко нещо, което се случва около нас. Няма значение дали ги харесвате или не – човечеството не може да оцелее без насекоми." – каза проф. Дейв Гюлсън от Университета на Съсекс, Великобритания.

 

Купуването на био храна е едно от нещата, които хората могат да направят, за да се борят с глобалното изчезване на насекомите. 

 

Био храните са произведени от земи, които са обработвани по-малко интензивно. Има много проучвания, които показват, че био-фермерството е по-благоприятно за насекомите. Логичо е." – каза проф. Гюлсън.

 

Той също така посъветва и да не се използват синтетични торове или пестициди в градината.

 

Според учените най-важната стъпка да спрем изчезването на насекомите е да се направи реформа на субсидиите давани фермерите, които обработват земите си по-интензивно. 

 

"Насекомите са в основата на природата и намаляването на броя им е много притеснително. Точно затова трябва да предприемем, които да възстановят биологичното разнообразия след десетилетия на загуби." – каза Майкъл Гов, секретар по околната среда на Обединеното кралство.

Източник: The Guardian
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции