<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27923" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Изчерпан ли е за властите въпросът със ски концесията в Банско?

11 Декември 2017
0 1227

Трима настоящи министри, подкрепени от двама бивши екоминистри и бизнес организации, дадоха да се разбере, че считат въпроса с промяната на договора за концесията на съоръженията в ски зоната "Банско" за изчерпан и приключен.

 

 

Очаква се окончателното решение за анексите към контракта да бъде одобрено от Министерския съвет в сряда. За тогава са насрочени и поредните протести на екозащитници срещу узаконяването според тях на извършените от концесионера "Юлен" нарушения, ползването на по-голямо от предвидената по договор площ от Националния парк "Пирин" и срещу това вдигането само с 30 процента на концесионните плащания в бюджета. Обявената още при първия кабинет на ГЕРБ промяна на концесионния договор бе обсъдена в Министерството на околната среда и водите по нареждане на премиера Бойко Борисов.

 

Миналата сряда той отложи гласуванетона одобрение за корекциите с аргумента, че го няма екоминистърът Нено Димов да защити предложението и да не се взема решението "урбулешката". "Не искам съмнения и обвинения за подаръци!", заяви тогава Борисов.

 

Нов екопротест в сряда

 

Точно това обаче смятат, че се случва, от екокоалицията "За да остане природа в България", която отказа да се включи в дискусията с мотива, че не са получили отговори на поставени вече от тях въпроси до вицепремиера Валери Симеонов, както било договорено на срещата от 20 ноември. Тогава станаха известни намеренията на правителството за ски зоната в Банско.

 

Природозащитната организация свика за 13 декември, сряда, от 18:30 часа, протестно шествие , което ще тръгне от метростанцията при НДК, при паметника на Алеко Константинов. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, предшественичките му Евдокия Манева и Нона Караджова, както и началникът на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров заявиха в понеделник, че на публикуваните на сайта на екокоалицията сто въпроса за концесията е отговаряно неведнъж в последните десет години по време на водените десетки подобни дискусии.

 

Димов заяви, че предложенията за промяната на концесионния договор и на плана за управление на парка "Пирин" са били изпратени на природозащитниците веднага сред срещата на 20 ноември и МОСВ е било отворено да отговаря на въпроси. Такива обаче не са били получени. "Аз не приемам този отказ от присъствие. Всички бяха поканени и всеки, който е искал да зададе своите въпроси или да изкаже становище, е присъствал.

 

За мен те не присъстват или защото нямат допълнителни въпроси, или нямат допълнителни аргументи. Нещо, което е естествено. След като толкова години се е дискутирал един въпрос, е нормално да се изчерпи", каза Нено Димов пред журналисти след края на очертаващата се като последна среща, посветена на ски концесията.

 

Ски зоната се запазва, а таксите – според приходите

 

Според екоминистъра е нормално е да има различни гледни точки, но по думите му е "много ясно", че "външните граници на буферната зона на парк "Пирин" (в която е разположена ски зоната – б.а.) остават същите като в договора от 2001 г.". "Концесионното възнаграждение ще е според приходите, а не според територията. Не може да бъде казано дали ще е два пъти по-голямо или не, защото изчисляването на плащане върху приходите зависи от приходите. Може и да бъде повече от два пъти".

 

Това разясни Димов относно обявеното от него и вицепремиера Валери Симеонов пред ноември двойно вдигане на концесионната такса, докато в доклада им до МС е посочено, че за първите три години очакваните бюджетни приходи са по 350 хил. лв. годишно, което е ръст от едва 80 хил. лв. или 30% спрямо платените миналата година от "Юлен" 270 хил. лв.

 

Според екоорганизацията "сумата за годишното концесионно плащане, дори и след промяната, ще е твърде малка, тъй като концесионерът може да я изкара за един ден с продажбата на 6000 еднодневни карти". "При промяна на договора концесионерът ще плаща 0.09 лева на декар на ден, което е над 10000 пъти по-евтино от цената, на която Община Банско предоставя свои площи", изчисляват от "За да остане природа". Попада ли ски зоната в обхвата на новия Закон за концесиите? Димов обяви за неоснователни подозренията, че с промените кабинетът се опитва да заобиколи влизащия в сила от началото на януари 2018 г. нов закон за концесиите. Според екоорганизацията целта на корекциите е да избягат от обхвата на европейската директива за концесиите, която влиза в сила с новия Закон за концесиите. Нено Димов обаче твърди, че ски концесията не попада в обхвата на въпросната директива. От екокоалицията посочиха в изявление, разпратено преди срещата, че "тъй като размерът на концесията надхвърля сумата от 5 млн. евро оборот за срока ѝ, според новия закон за промяната трябва бъде уведомена Европейската комисия".

 

"Нещо повече – ще се наложи да се доказва пред Комисията, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство", посочва организацията.

 

Според нея се нарушава Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия и това ще доведе до поредната наказателна процедура срещу България. Природозащитниците допълват, че промяната на ски концесията е на практика схема за непозволена държавна помощ за концесионера и неговите офшорни дружества собственици. Те изчисляват, че по цени към 2017 г. тази помощ за следващите 15 години може да надхвърли 100 милиона лева. Нона Караджова, която участваше в разговора като експерт, каза обаче, че "не може да става дума за наказателна процедура, тъй като евродирективата позволява на страните членки да уреждат въпроси като този със ски концесията по своя преценка".

 

Продължете да четете ТУК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции