<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29563" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Има доказателства, че Юлия и Сергей Скрипал са отровени с руския нервен агент "новичок"

12 Април 2018
0 2537

33-годишната Юлия пристига във Великобритания на 3 март и ден след това двамата с 66-годишния й баща Сергей Скрипал са открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри. Експерти от Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) потвърждават, че атентаторите са използвали нервния агент "новичок".

 

 

Думата "новичок" се превежда като "новодошъл" на руски и се отнася за група нервнопаралитични вещества, разработени от Съветският съюз през 70-те и 80-те години на миналия век. Те са най-често срещани в течна форма, но могат да бъдат открити и в твърдо състояние.

 

Нервните агенти са открити от химика д-р Вил Мирзянов през 90-те години, който казва, че те са разработени така, че да не могат да бъдат разпознати от международните инспектори. Когато химичните съставки на веществото се смесят, то има силно токсичен ефект и причинява конвулсии, недостиг на въздух, обилно изпотяване и гадене.

 

В изявлението, което бе публикувано в сряда, Юлия споделя, че баща й все още е в критично състояние, а самата тя се бори с последиците от отровното вещество използвано срещу тях: “Важното е, че съм в безопасност и се чувствам все по-добре. Не мисля, че съм достатъчно силна за цяло интервю, но се надявам това да стане скоро."

 

“За момента не искам да говоря с медиите, и моля за разбиране и търпение от тяхна страна, докато се възстановя,” добавя тя.

 

Макар все още да не е възвърнала силите си, тя изрично заявява, че не желае помощта на руското посолство в Лондон. Освен това, тя публично моли братовчедка си Виктория да стои настрана: "Благодаря на братовчедка ми Виктория за загрижеността, но я моля да не ме посещава или да се опитва да се свърже с мен засега. Ние с баща ми не споделяме нейните изказвания и обвинения."

 

ИЗПИСАХА ОТ БОЛНИЦАТА ЮЛИЯ СКРИПАЛ

 

Юлия бе изписана от болницата в Солсбъри два дни преди появата на изявлението. Нейните официални показания, както и тези на баща й, ще бъдат изключително важни, за да се определи дали Русия стои зад атаката с отровното вещество, както настоява британското правителство. Руското посолство в Лондон обаче е на мнение, че "няма начин това да бъде потвърдено".

 

Юлия Скрипал и баща й Сергей Скрипал – бивш руски шпионин – бяха отровени преди месец в Англия, но все още не ясно кой е виновен за атаката.

 

По думите на външният секретар на Великобритания Борис Джонсън, "единствено Русия има средствата и мотивите", за да извърши подобно престъпление. Разследването на района на инцидента продължава и някои от жителите се оплакват, че полицаи се разхождат в частни собствености без позволение. 

 

Междувременно в Русия бушува медийна война относно случилото се в Солбъри и е доста вероятно да поискат завръщането на Юлия Скрипал в страната. 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции