<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=20899" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Има картел на пазара на горива, твърди КЗК

25 Февруари 2016
0 2885

Комисията за защита на конкуренцията е събрала убедителни доказателства, че големите вериги на пазара на горива се договарят помежду си на какви цени да продават, това съобщават от Нова телевизия.

 

БОЙКО бОРИСОВ: ИМА КАРТЕЛ НА ГОРИВАТА 

 

От комисията допълват, че се забелязва идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно, прилагана от дружествата: "Шел България“ ЕАД, "Ромпетрол България“ ЕАД, "Еко България“ ООД, "ОМВ България“ ООД, "Петрол“ АД, "НИС Петрол“ ЕООД и "Лукойл България“ ЕООД.

 

Компаниите продължително задържат цената на дребно на високи нива, липсва адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което според КЗК би могло да е в резултат на антиконкурентни практики – картелни споразумения.

През изследвания период цената на автомобилните горива, предназначени за местния пазар от "Лукойл Нефтохим Бургас” АД, е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ, при равни други условия.

 

От КЗК подчертават, че върху определянето на производствените цени на петролните продукти в България могат да влияят и непазарни фактори, чрез които "Лукойл Нефтохим Бургас” да извлече допълнителни икономически ползи по отношение на стопанската си дейност в страната. Компанията е изявен лидер на пазара на производство и внос на горива в България.

Административно-правни бариери пречат на доставчиците на горива на националния пазар. Те са свързани с функционирането на данъчни складове в страната, допълват от антимонополната комисия.

 

Основен проблем в сектора е, че голяма част от доставчиците не притежават собствени данъчни складове, понеже не отговорят на законовите изисквания за изграждане и регистриране на такива, както и поради недостатъчен финансов ресурс. Условията за отварянето на склад включват уставен капитал от 500 хиляди лева и гаранции до 30 милиона лева за дължим акциз.

 

КЗК препоръчва на държавните органи да облекчат достъпа на търговците до акцизни складове.

 

Съмненията за картел при горивата започнаха да растат още преди месец. Тогава работодатели поискаха Комисията за защита на конкуренцията да приключи по-бързо проверката си. А в първия ден на февруари в предаването "Здравей, България" говорителят на КЗК Марио Гаврилов заяви, че това ще стане до месец-два. 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции