<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42633" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Има ли достатъчно самолети, за да се справим с пожарите, бушуващи по целия свят?

22 Ноември 2019
0 847

Споделянето на гигантските въздушни танкери, които се борят с пожарите, досега е било доста по-просто нещо. Дивите пожари в Калифорния заглъхнаха, преди тези в Австралия да се разраснат, оставяйки време за подготовка, преместване и разполагане на самолетите от един континент на друг, но изменението на климата вече подкопава сегашната система.

 

Сезоните на пожарите стават все по-дълги, по-интензивни и по-горещи. Основните пожари, които сега обгръщат Сидни в дим, започнаха рано, само в рамките на няколко дни от последните пожари в Калифорния, а напрежението е глобално.

 

 

""

 

Държавите, които преди това потушаваха пламъците без допълнителна помощ, като Чили, Боливия и Кипър, започнаха да се състезават за договори за самолети и хеликоптери, тъй като пожарите им се  увеличават. Това е притеснително за компаниите, които осигуряват по-голямата част от противопожарните самолети в света и увеличава тревогите за служителите на пожарните служби по целия свят.

 

„Всички ние го чувстваме“, каза Ричард Олдър, генерален мениджър на Австралийския национален център за въздушна борба с пожарите.

 

„Тъй като сезоните на пожарите се увеличават и стават по-дълги, това изисква по-голямо търсе на самолети в подкрепа на пожарните служби, а това е само една част от големия проблем", добави той.

 

Вече живеем в епохата на пожарите, твърдят учените, а публичната и частната система, изградена така, че да се бори с тях, бива изпитвана до своите граници. Докато противопожарните дейности все още се извършват предимно на земята, правителствата и уплашените жители все повече изискват скъпата помощ от въздуха.

 

Тази година Европейският съюз създаде резервен фонд за противопожарни самолети, като договорите позволяват споделяне през националните граници. Боливия взе под наем единствения противопожарен Боинг 747 за потушаването на пожарите в Амазонка през август, като самолетът беше използван в Израел през 2016 г., в Чили през 2017 г. и  в Калифорния през 2018 г.

 

Междувременно в Азия, Южна Корея работи с компании като "10 Tanker Air Carrier" в Ню Мексико, докато Индонезия е взела назаем въздушен танкер от Австралия преди няколко години, който идва от "Coulson Aviation" в Канада, която компания вече е в процес на удвояване на размера на своята флотилия, като същевременно разработва нови технологии за картографиране и борба с пожарите през нощта.

 

Тези компании и служители на пожарната твърдят, че се подготвят за свят, който пламти целогодишно.

 

 

""

 

 

„Пожарите вече идват от всички краища на света “, твърди Джон Е. Гулд, президент на "10 Tanker Air Carrier", който започнал кариерата си с борбата с пожари в Аляска през 70-те години.

 

„Те засягат климати и места, които никога до сега не са били засягани“, добави той.

 

Това е принудило гасенето на огъня „да бъде глобално усилие, а не държавно или национално усилие“, заяви Стюарт Елис, главен изпълнителен директор на австралийския съвет за управление на пожарните и аварийни служби, който също така ръководи и планирането за потушаването на пожарите в Австралия, Нова Зеландия и Тихия океан.

 

"Това не е само проблем на противопожарните служби", добави той.

 

„Трябва да сме по-критични към нашите планове, да проучваме строенето в райони, предразположени към пожари. Хората обичат да живеят в такива райони, но тъй рискът от пожари става все по-голям, строенето в такива зони е все по-рисково и опасно."

 

В Австралия консервативното правителство все още не е изправено пред толкова трудни въпроси, тъй като отхвърля дискусията за изменението на климата и неговото въздействие, но страната бързо се превръща в огнен пример за напрежението, което се развива в световен мащаб.

 

В момента Австралия е по-уязвима от повечето страни, тъй като тя е суха и огромна, с големи градове, които са близо до райони с повишен риск от пожари. Климатичните промени вече водят до рязък спад на валежите, което предизвиква продължителна суша.

 

Сухите площи на страната вече са по-сухи и по-големи, като горите, които преди това са били влажни, сега просто чакат искрата, която да ги запали.

 

 

""

 

 

Тази седмица повече от 1000 пожарникари успяха да овладеят над 120 пожара в четири щата, тъй като опасните и благоприятни условия за пожари и рекордните температури продължават. В някои райони дори не се очакват значителни валежи до януари следващата година.

 

„Започваме да наблюдаваме безпрецедентни климатични условия“, заяви Джоел Гергис, климатолог от Австралийския национален университет.

 

„Имаше пожари, започващи още през зимата, а когато дойде пролетта, имаше и пожари в субтропична тропическа гора", добави той.

 

Пожарните служители и учените казват, че са принудени да си представят за първи път припокриване и засилване на исканията от хората и правителствата.

 

„Нещо се променя и това е ясно, а промяната на климата е виновник за всичко това“, твърди Ричард Торнтън, главен изпълнителен директор на изследователския център за овладяване на пожари и природни опасности в Мелбърн.

 

Пожарите от тази нова ера обаче не винаги могат да бъдат потушени. Нито самолети, нито наземни екипажи не могат да направят много за огромните пожари, които бързо се разпространяват с помощта на мощните ветрове.

 

Огънят, който унищожи части от Санта Роза, Калифорния, през 2017 г. прескочи магистрала с осем ленти, а ветровете, засилващи огъня, който премина през град Парадайс в Калифорния миналата година, принуди водни бомбардировачи да летят твърде високо във въздуха, правейки помощта им практически невъзможна.

 

Независимо от това обаче, експлоатацията на въздушните противопожарни средства и разходите за потушаване на пожарите растат.

 

Чили, която увеличи договорите си с "Coulson" тази година, изразходва повече от три пъти повече за противопожарни действия от 2014 до 2018 г., отколкото през предишния петгодишен период. Службата по горите на САЩ вече е похарчила над 1 милиард долара за потушаване на пожари през 13 от 18-те години между 2000 и 2017 година.

 

Разходите надминаха и 2 милиарда долара за пръв път през 2017 и 2018 г., когато пожарите в Калифорния бяха особено тежки.

 

 

""

 

 

В Австралия разходите за пожар също нарастват и тъй като отговорността до голяма степен е на отделните щати, служителите на пожарните служби все повече се притесняват дали изградената система може да се справи с това, което ги чака.

 

Пожарникарите вече доста трудно се изпращат в различни държави, тъй като от 300 000 служители на пожарните и спешни служба в Австралия приблизително 85% са доброволци, които са склонни да останат там, където живеят.

 

По тази причина, големите самолети и хеликоптери, които помагат от въздуха с вода и други противопожарни средства, все по-често се разглеждат като най-жизненоважното оръжие за това, което служителите наричат ​​"капацитет на пренапрежение".

 

Преди две години Националният въздушен противопожарен център, който координира въздушната подкрепа за всички държави и територии на Австралия, изпратил предложение до парламента с искане за над 70 процента увеличение на годишното си федерално финансиране – до 26 милиона австралийски долара.

 

Предложението им обаче беше игнорирано и щатските правителства сега носят тежестта. През този сезон в Австралия ще има седем големи противопожарни самолети от модела "DC-10", собственост на "10 Tanker", които кацнаха в Нов Южен Уелс миналия уикенд, след като се бориха с последните пожари в Калифорния.

 

Наскоро държавата закупи и Боинг "737 Fireliner", заедно с други два от "Coulson Aviation" за 26,3 милиона австралийски долара, като други държави сигнализираха, че най-вероятно ще последват този пример.

 

Закупуването или наемането на такъв самолет обаче не е толкова лесно, колкото да поръчате маркучи или дори да споделите няколкостотин пожарникари, както правят сега САЩ и Австралия. Самолетите, които се модифицират, обикновено са на десетки години и може да отнеме години, за да бъдат превърнати в средства за борба с пожарите.

 

Всички 18 от големите противопожарни самолети, които Службата по горите на САЩ планира да използва до 2022 г., ще идват от частни изпълнители, според авиационната стратегия на агенцията. Колкото повече пожари избухват в Калифорния, толкова по-лошо може да е за Австралия и останалия свят, когато дойде време за тяхното споделяне.

 

„Подозирам, че всички ставаме по-нервни, но правим всичко възможно за да следим развитието на проблема“, каза господин Алдер, който се бори с пожарите в Австралия от десетилетия.

 

 

Източник: New York Times

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции