<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус ...

Има ли у нас случаи на норки, заразени с Covid-19? (видео)

09 Ноември 2020
0 321

Дания, най-големият в света производител на кожи от норки, унищожава популациите във всички ферми. Причината e открита мутация на новия коронавирус, която се предава и към хората.

У нас има две ферми за индустриално отглеждане на норки, припомня bTV. Едната от тях е в село Меджерито.

Според Петя Алтимирска, председател на гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи, по безспорен начин се доказва от последните информации от Дания, Холандия и още 6 страни, че тези обекти, освен, че са жестоки към животните, са вредни и за общественото здраве.

Мутиралият Covid-19, открит сред норки в Дания, е заразил 214 души

„За този факт алармираме от три години, обърнахме внимание на инфекциозните и заразните заболявания, които могат да предизвикат. За нас единственото решение на този проблем в момента, е да се предприемат мерки като в Дания и Холандия – незабавно прекратяване на дейността на тези обекти и забрана за добив на ценни кожи в България“, посочи Петя Алтимирска.

650 души са постоянно живеещи в село Маджерито.

Кметът Грозданка Димова отбеляза, че сред хората няма притеснения. Те обаче се притесняват, че животни от фермата излизат от обекта, влизат по дворовете и унищожават пилета. За това обаче са били обезщетени от фирмата.

Дания ще ликвидира 17 милиона норки заради открит мутирал коронавирус сред тях

„От началото на кризата с коронавируса сме вземали проби няколко пъти и те са изплащани в Националната лаборатория в София. Резултатите досега са отрицателни, последната проба е от миналата седмица. Днес се изпращат нови проби“, обясни Силвия Йорданова, управител на фермата за норки.

Пламен Петров, зам.-организатор по отглеждането на норките във фермата, потвърди, че животните са в много добро здравословно състояние и няма болни.

Периодично се правят тестове и на хората, които работят във фермата с норките. Последният е бил миналия четвъртък, тествани са 11 души и всички са с отрицателен тест за коронавирус.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции