<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=47015" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Интензивните бури и наводнения по света може да се удвоят по честоте в следващите 13 години, твърдят учени

24 Януари 2020
0 98

Интензивните наводнения и бури по света биха могли да се удвоят по честота в рамките на следващите 13 години, тъй като климатичният срив и социално-икономическите фактори се комбинират, показа ново проучване.

 

Авторите му твърдят, че това е първото проучване, което включва исторически данни за местния и глобалния климат, както и информация за гъстотата на населението, доходите и бедността, за да преценят колко тежки бедствия могат да очакват.

 

Като цяло, учените открили, че правителствата по света като са критично неподготвени. Те открили много високи рискове за страни като Австралия, Бангладеш и Китай.

 

И ДЪЖДОВЕТЕ НЯМА ДА СПРАТ ПОЖАРИТЕ В АВСТРАЛИЯ

 

Рисковете са най-високи за страните, в които вече се наблюдават далеч по-екстремни събития от средното за света.

 

Съавторът Винод Томас, гостуващ професор в Азиатския институт по мениджмънт в Манила, който е заемал висши постове в Световната банка заяви, че политиците в по-голямата си част все още не включват ефектите от климата в своите усилия за готовност.

 

„От една страна, трябва да се положат усилия за адаптиране на климата, като преместване на хората от силно изложени крайбрежни райони или изграждане на по-добра готовност за бедствия, като например екстремни урагани“, каза той.

 

""

 

„Също така има сериозен аргумент за силно за смекчаване на климатичните промени, ако въглеродните емисии на тези държави се намалят", добави той.

 

Томас каза също така, че констатациите за несъмнената причинно-следствена връзка между въглеродните емисии и по-интензивните наводнения и бури идват в подходящ момент, тъй като сме свидетели на последиците – от пожарите Австралия до наводненията и силните бури засягащи САЩ и Европа.

 

ОПОСТУШИТЕЛНИ ПРАШНИ БУРИ УДАРИХА НОВ ЮЖЕН УЕЛС СЛЕД ПОЖАРИТЕ (ВИДЕО)

 

Той заяви, че в страни като Тайланд, където се наблюдават масови наводнения, вследствие на което загинаха стотици и бяха засегнати милиони хора през 2011 г., не могат да се справят с увеличение на бурите и наводненията всяка година. Според него вече трябва да се провеждат "стрес тестове", за да се разбере на какви климатични промени могат да издържат.

 

Учените проучили как бедствията се увеличили с нарастването на парниковите през изминалите 60 години. Резултатите прогнозирали същата тенденция за в бъдеще и поставило въпроса доколко продължителното увеличаване на наводненията и бурите ще се отрази на регионите въз основа на броя на населението и дали жителите са финансово сигурни и подготвени за бедствия.

 

Те използвали икономически подход, а не разчитали на климатичното моделиране, при което се използват компютри за изчисляване на вероятните резултати въз основа на редица данни.

 

""

 

Дон Вюбълс, професор по атмосферни науки в Университета в Илинойс, който е работил по американската национална оценка на климата през 2018 г., заяви, че проучването може да подценява бъдещите бедствия като предполага, че бедствията ще продължат да нарастват при сегашните темпове.

 

Той заяви, че оценява факта, че изследователите са взели под въпрос растежа и гъстотата на населението, но също така заяви, че не е сигурен, че са проучили адекватно промените в климата за в бъдеще.

 

Рамон Лопес, водещият автор на изследването, който е професор в университета в Чили призна, че използваните методи може да не отчитат вероятността интензивните метереологични условия да се увеличат с много по-бързи темпове, отколкото сме виждали в миналото.

 

Източник: The Guardian

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции