<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56404" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Испанската област Валенсия обмисля преминаване към 4-дневна работна седмица

11 Февруари 2020
0 217

Правителството на автономната област Валенсия планира преминаване на 4-дневна работна седмица, пише DailyMail.

 

 

Промяната цели повишаване на продуктивността, генериране на допълнителни работни места и повече свободно време, без намаляване на заплащането на работниците. За целта фирмите ще бъдат субсидирани от местното правителство.

 

Предложението идва от вицепрезидента на автономната област Моника Олтра. Според нея „това ще доведе до повишаване на продуктивността на местната икономика, ще допринесе до създаване на нови работни места, както и ще позволи на хората да прекарват повече време със семействата си, което е от полза за физическото и психическото им здраве”, коментира тя.

 

 

4-дневната работна седмица е пилотен проект, който ще стартира в компаниите от публичния сектор на Валенсия, поясняват местни медии. Готвената промяна се явява продължение на намеренията на местното правителство от 2015 година да адаптира политиките си по заетостта спрямо съвременните условия, както и да реагира ефективно на климатичните промени.

 

 

„Искаме да се борим с предизвикателствата на времето”, споделя министърът по заетостта на Валенсия. „Затова насочваме вниманието си към проблеми като намаляването на работната седмица и климатичните промени.”

 

 

В други страни, като Швеция и Дания, също има предложение да се премине към съкратена работна седмица с цел повишаване на производителността и като мярка за справяне с климатичните промени. А новият министър-председател на Финландия е сред висшите политици, които най-разгорещено подкрепят инициативи за намаляване на работните часове, макар все още да не са правени стъпки за прилагането им.

 

 

МICROSOFT В ЯПОНИЯ ИЗПРОБВА 4-ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА И УВЕЛИЧИ ПРОДУКТИВНОСТТА С 40%

 

 

Испанската област Валенсия обмисля преминаване към 4-дневна работна седмица

 

 

Автономната област Валенсия е крайбрежна територия в Испания със столица град Валенсия. Регионът е на трето място по икономическо развитие в страната. Официалните езици са кастилски и валенсиански.

 

 

ВЪЗМОЖНА ЛИ Е 4-ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА У НАС?

 

 

 

Източник: DailyMail

Снимки: Shutterstock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции