<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36332" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Италианското семейство, което се укрива от мафията и канадските власти

04 Април 2019
0 5523

При всяка среща с нов човек, Алесандра Демитри записва с коя от трите си перуки е била и кое фалшиво име е използвала.

 

 

Нейният съпруг – Фабрицио, прави същото, но той има набор от бради, мустаци, пиърсинги и фалшиви татуировки.

 

Те не предприемат тези мерки, за да се скрият от "Santa Corona Unite" – италианската мафиотска групировка, която ги е накарала да избягат от Италия, а за да се скрият от властите в Канада, където са си мислели, че могат да получат закрила.

 

Алесандра има няколко роднини в италианската мафия, а Фабрицио е разкрит агент под прикритие.  Двамата, заедно със синовете си, напускат Италия през 2013 година в опит да се скрият от групировката.

 

За тяхна огромна изненада обаче, канадските власти наредили да бъдат депортирани, въпреки опасностите, които ги чакат в Италия.

 

Сега, след почти година скришен живот, двойката реши да даде публичност на своята история в интервю пред "The Guardian".

 

Проблемите на семейството започнали преди десетилетие в Пулия, където, въпреки връзките на семейството на Алесандра с групировката "Sacra Corona Unita", тя се дистанцирала от нея още като малка.

 

През октомври 2009 г., тя среща Фабрицио – местен електричар и не след дълго двамата заживяват заедно.

 

Едва преди раждането на второто им дете обаче, тя разбира истинската същност на работата му – той е информатор на италианската полиция, който работи под прикритие. Задачата му била да проникне в местна фирма за сигурност, която властите смятали, че работи с мафията.

 

Това е особено опасно в Италия, където държавните агенции споделят съвсем малко информация помежду си. Информаторите рядко биват записвани в официални документи, така че, когато работата е свършена, е изключително трудно да получат закрила или каквато и да е помощ от властите.

 

През 2012 година, началникът на Фабрицио изненадващо бива прехвърлен в нов отдел.

 

Това прекъснало всички начини за комуникация с полицията, а мениджърът на Фабрицио го разкрил пред колегите му, които започнали да го тормозят.

 

"Бях на грешното място, в грешното време. Изобщо не трябваше да се съгласявам да участвам в тази операция", сподели Фабрицио.

 

По същото това време, братовчед на Алесандра станал защитен свидетел и мафията започнала да следи и тормози семейството, защото смятала, че знаят къде се намира той.

 

Алесандра и Фабрицио постоянно виждали непознати паркирани коли пред къщата си, синът им бил нападнат, а също така семейното им куче било отровено.

 

След тези случки, те напускат дома си и живеят в колата си дни наред, преди да се заселят в малко италианско селце на около 1000 км. северно от Пулия.

 

В един летен ден обаче, на прага на дома им се появил мъж, който се интересувал от колата, която те продавали.

 

Потенциалният купувач ги погледнал в очите и казал, че идва от "сърцето на град Мезание", който се намира в близост до мястото, където е установена "Santa Corona Unita".

 

Страхувайки се за живота си, семейството бързо продава всичките си принадлежности и купува билети за най-безопасната държава, за която се сетили – Канада.

 

След пристигането си там през 2013 г., те кандидатстват за статут на бежанци, намират си работа, а децата им започват училище.

 

Животът им обаче бързо поема в съвсем друга посока, след като през август 2014 г., малко преди Алесандра да роди третото си дете, тяхната кандидатура за статут на бежанци бива отхвърлена и е издадена заповед за депортирането им.

 

Комитетът не се съмнявал в твърденията на семейството, но сметнал, че не ги грози сериозен риск, ако се върнат обратно в Италия.

 

Адвокатът им, Роко Галати, не е съгласен с това решение:

 

"Италия не може да защити високопоставени съдии, които биват убивани от организираната престъпност. Италия не може да защити никого – дори и себе си", твърди той.

 

След като почти биват хванати от имиграционните власти, които посетили дома им и разпитали съседите им, Алесандра и Фабрицио събирали принадлежностите си, отписали децата си от училище и отново започнали да се укриват.

 

Фактът, че във всеки един момент могат да бъдат хванати и депортирани обратно в Италия без двете си най-малки деца, им е пределно ясен.

 

Точно по тази причина, те вече са предприели мерки и заедно с Галати са изготвили пълномощно, което дава родителски права на техни канадски приятели върху всичките им четири деца.

 

"Няма как да ги подложим на този ад още веднъж", каза Алесандра.

 

След всичките си преживявания, сега Алесандра и Фабрицио се подготвят и за живот без своите деца.

 

"Ние сме родители и трябва да правим само най-доброто за тях. Няма нищо, което да обичаме повече от децата си.", допълни тя.

 

Източник: The Guardian
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции