<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31918" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

И Орбан стана герой в българския цирк

20 Септември 2018
0 1953

Стартиралата наказателна процедура срещу правителството на Виктор Орбан завихри нов абсурден сюжет в България, който обаче съвсем не е безобиден за все-повече губещата доверието на ЕС българска позиция. Премиерът Бойко Борисов в характерния си стил "пусна" вицепремиерите си "патриоти" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да обяснят, че България ще защити Унгария от "европейските репресии" с официална позиция пред Съвета на ЕС, след което обяви в Залцбург, че подкрепата на кабинета му за Орбан "няма правна стойност" и дори критикува някои политики на унгарския премиер, като например затварянето на университети.

 

Очаквано президентът Румен Радев не пропусна да отправи нова порция критики към правителството, включително заради двойнствената позиция по отношение на Унгария. “Министър-председателят е оторизиран да изрази позиция, той представлява България пред Съвета на ЕС. Но и аз, както и вие, сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции – едната е за пред българската публика, а другата е за пред Съвета на ЕС“, заяви Радев. Президентът индиректно се обяви в подкрепа на Орбан, като посочи, че "изключването и запушването на устата не са европейски принципи, те работят против самия ЕС".

 

Подобна позиция зае и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която за разлика от европейските си колеги социалисти, които подкрепиха санкциите срещу управлението на Орбан, коментира, че "отнемането на гласа на Унгария е грешно и е път към разделение на Европа към различни групи от държави и няма да доведе до единна и силна Европа". "И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата", коментира Нинова.

 

С голямо мнозинство евродепутатите подкрепиха миналата седмица стартирането на наказателната процедура срещу правителството на Орбан заради проблемите му със спазването върховенството на закона и човешките права. Тя може да стигне и до лишаване от право на глас в ЕС, но това няма как да се случи, тъй като изисква единодушното одобрение на другите държави-членки, a Полша и Чехия вече се обявиха против. Без да се изисква и очаква позиция от България, "Обединените патриоти" използваха случая, за да развият поредна евроскептична истерия, в която да вкарат и любимите си теми за мигрантите, "джендърите", християнските ценности и "консервативно-либералния разлом". С явното разрешение на премиера те стигнаха до формирането на официална правителствена позиция, която Борисов впоследствие леко ревизира с присъщата си липса на скрупули да защитава различни позиции в зависимост от ситуацията на европейска почва.

 

Това умение на българския премиер обаче не може да заблуди европейските ни партньори още повече, че само преди няколко месеца България остана отново изолирана в ЕС с отказа си да изгони руски дипломати заради покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Сега въпреки коментарите на Борисов България се оказа една от малкото страни подкрепящи силно симпатизиращия на руския президент Владимир Путин унгарски премиер, въпреки че според ЕП той създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва влияние върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им.

 

На този фон България продължава да е под европейски мониторинг заради слабите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност и да е далеч от Шенген, въпреки твърденията си, че е изпълнила всички технически условия за членство в зоната за свободно пътуване.

 

Борисов, "патриотите" и правната стойност

 

Само няколко часа след като вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обясниха, че България официално ще защити Орбан от европейските репресии, които лидерът на ВМРО сравни с инвазията на СССР в Унгария през 1956 г., Борисов представи българската позиция за пред ЕС. "Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено", коментира Борисов в сряда вечерта пред журналисти в Австрия, където участва в неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС.

 

Според вицепремиерите му обаче Министерският съвет е решил да изготви позиция за Съвета на ЕС, в която да се посочва, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз.

 

Дори Борисов да е прав, че все още няма взето решение, подкрепата за Орбан е факт. Още повече, че от българските евродепутати само бившият премиер Сергей Станишев (БСП), бившият регионален министър Искра Михайлова, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук от ДПС и Светослав Малинов от (ДСБ) гласуваха "за" санкциите. Борисов коментира в Залцбург, че "по отношение на мигрантите България води най-твърдата политика” и даже щяло да има питане в ЕП защо връщаме хора на Турция. Министърпредседателят обаче беше категоричен, че нарушаване на правата на търсещите убежище не трябва да се допуска. Според него няма причина Орбан да се противи на идеята служители на "Фронтекс" да бъдат изпратени на границата на държавата му.

 

Радев и БСП в защита на Орбан

 

Позицията на "Обединени патриоти" бе споделена и от президента Румен Радев, и от БСП. "Изключването и запушването на устата не са европейски принципи, а работят против Европейския съюз", заяви Радев, чието основно предизборно обещание бе да работи срещу европейските санкции към Русия. Според него въпросът е много комплексен и многовекторен и политиката на Унгария трябва да бъде разгледана в цялата ѝ всеобхватност.

 

Преди да стане ясно, че решението на кабинета няма правна стойност, както твърди Борисов, то беше приветствано от лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви че то съвпада с изразената преди позиция на нейната партия. Според нея отнемането на гласа на Унгария е грешно и е път към разделение на Европа към различни групи от държави и няма да доведе до единна и силна Европа. Тя отбеляза, че се надява българският министър-председател да гласува против санкциите срещу Унгария на заседанието на Съвета на Европа. След това обаче се разочарова от Борисов и обясни, че в Залцбург са му издърпали ушите и затова е променил позицията си.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции