<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38962" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американски ...

Какаду само си измисля хореографията на танц, установиха учени (видео)

10 Юли 2019
0 4003

Когато какадуто Сноубол ни показа своите танцувални движения преди повече от десет години, той стана сензация. Потупващата с крак и клатеща глава птица се появи в десетки телевизионни ток-шоута и си спечели огромна публика в интернет, пише The Guardian.

 

Но това беше само началото. Ново проучване на движенията на танцуващия папагал показа, че птицата е на върха на своите творчески възможности. В представления, изиграни на облегалката на фотьойл, Сноубол измисля 14 различни движения – репертоар, който може да накара много хора да се засрамят.

 

"Ние бяхме смаяни", каза Анируд Пател, преподавател по психология в Университета Туфтс в Медфорд, Масачузетс. "Има дори модни движения, като в песента на Мадона "Vogue", просто не си вярвах на очите!"

 

 

""

 

 

"Изглежда, че танцуването на музика не е единствено продукт на човешката култура. Фактът, че виждаме това в друго животно предполага, че ако имаш мозък с определен когнитивен и неврологичен капацитет, то ти си предразположен към танца", добави той. 

 

И докато някои животни могат да бъдат дресирани да се движат в отговор на музика, Пател подозира, че усещането за ритъм и движението в такт е умение, уникално само за животните, които могат да се научат да говорят. За разлика от котките, кучетата и маймуните, които са с вродени звуци, тези, които могат да усвоят език, като папагалите, делфините и слоновете, могат да научат голямо количество звуци, базирани на онова, което чуват в природата.

 

Не всички учещи език обаче, са родени за танцьори. Пател подозира цял куп фактори, които трябва да се случат заедно, за да влезе животното в ритъма на музиката, включващи способност да учат сложни последователности от действия и да установяват дългосрочни социални връзки. 

 

Изследване показа, че Сноубол наистина усеща ритъма, клатейки глава и потропвайки с крак в такт с музиката. Най-доброто доказателство за това е, че той продължава все така уверено да държи ритъма дори когато музиката се забавя или забързва.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции