<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80436" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вокалистът н...

Какво знаем за новия щам на Covid-19: Откъде дойде, по-опасен ли е, помагат ли ваксините?

21 Декември 2020
0 1043

В последните няколко дни новината за новия щам на Covid-19 и масовото му разпространение във Великобритания стана причина за въвеждането на спешни мерки за ограничаването на разпространението му.

Здравният министър на Великобритания: Новият щам на Covid-19 е “извън контрол”

От полунощ в неделя България и редица други държави в Европа забраниха полетите от и до Обединеното кралство, а по сухопътните граници на страната вече се образуват километрични опашки.

В понеделник лидерите на Европейския съюз провеждат спешно заседание за въвеждането на координирани действия срещу разпространението на мутацията на коронавируса.

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън свика спешно заседание на правителството, след като в неделя здравният министър Мат Ханкок заяви, че мутиралият вариант на новия коронавирус е “извън контрол”.

Какво знаем за новия щам на Covid-19: Откъде дойде, по-опасен ли е, помагат ли ваксините?

Какво обаче представлява новият щам, по-опасен ли е той и ще бъде ли необходима нова ваксина?

Какво е различното в тази мутация на вируса?

Здравни експерти от САЩ и Великобритания заявяват, че новият щам на Covid-19 се разпространява по-лесно, съобщи Асошиейтед прес. Това се дължи на възможностите му бързо да заменя останалите версии на вируса, както и че мутациите му засягат ключови части в състава на вируса. Според лабораторни изследвания част от тези мутации на щама увеличават потенциала му, свързан с инфектирането на клетките в човешкия организъм.

Все пак, по данни на Би Би Си, все още има много неизвестни около новия щам, а предприетите мерки във Великобритания целят ограничаването на разпространението му именно заради това.

Мутирал ли е Covid-19 досега?

Да. Вирусът, с който световната пандемия започна от Ухан, вече не е същият, който засяга милиони хора по света. Две различни мутации в Европа от февруари и средата на годината станаха основните форми на COVID-19, които се разпространяват на планетата.

Опасна ли е новата мутация на коронавируса?

Откъде дойде тази мутация?

Щамът се характеризира с много високите си нива на мутация – над двайсет. Асошиейтед прес цитира данни, според които това най-често се случва в една държава или регион, вследствие на събитие, превърнало се в масов разпространител.

По данни на Би Би Си най-вероятният първоизточник на мутацията е пациент с отслабена имунна система, който не е успял да пребори заразата. Вместо това тялото му се е превърнало в инкубатор за вируса и му е дало възможност да мутира.

По-смъртоносна ли е новата форма на вируса?

Към момента няма достатъчно данни в тази посока. По-бързото разпространение на заразата може да стане причина за по-висока натовареност в болничните заведения.

Какво знаем за новия щам на Covid-19: Откъде дойде, по-опасен ли е, помагат ли ваксините?

Асошиейтед прес цитира експерт по биология и генетика от Центъра за онкологични изследвания в Сиатъл, според когото най-опасна би била мутация на протеините във външния слой на вируса, които да го направят резистентен към антитела.

Ще трябват ли нови ваксини?

Почти сигурно разработените досега ваксини на водещите фармацевтични компании ще действат и срещу новия щам, заявяват здравните експерти.

Ваксините спомагат за това имунната система да се научи да атакува отделни части на вируса. Това означава, че въпреки мутацията на части от него, ваксината ще запази своята ефективност.

Проблем може да се появи, ако мутацията на вируса продължи толкова, че той да може да избягва ефектите от ваксината и да остава заразен за хората. Според специалистите това е най-опасният сценарий, свързан с разпространението на новата мутация на вируса.

Заразен ли е новият щам за хора, които вече са преболедували Covid-19?

Вероятно не. Това заявява пред Асошиейтед прес изследователят от Кеймбридж д-р Рави Гупта. Неговото мнение е подкрепено и от това на бившия директор на агенцията по храните и лекарствата на САЩ Скот Готлиб.

Налага ли се промяна в основните мерки?

Не. Здравните експерти продължават да препоръчват използването на маски, спазването на дистанция и честата дезинфекция.

Докъде стигна и колко бързо се случва разпространението на вируса?

За пръв път новият щам е засечен през септември. През ноември близо една четвърт от новозаразените в Лондон бяха диагностицирани с мутиралия вирус, а днес те са вече близо две трети от всички нови случаи.

По думите на премиера Борис Джонсън новият щам се разпространява със 70% по-лесно от досегашните му версии.

Няма достатъчно информация по въпроса къде точно се е зародила мутацията и дали това се е случило при гражданин на Обединеното кралство.

Новият щам може да бъде открит във всички точки на Великобритания освен Северна Ирландия. Най-масовата му концентрация е в Лондон и източната част на Англия.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Снимка: Daily Express

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции