<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75383" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваният...

Какво химическо вещество използва полицията срещу протестиращите на 2 септември (видео)

12 Октомври 2020
0 1541

Адвокат Албена Белянова алармира, че МВР укрива информация какво химическо вещество е използвала полицията по време на сблъсъците между демонстранти и униформени на 2 септември, съобщава бТВ.

Кой кого напръска с лютив спрей на протестите (видео)

При протеста на 2 септември напрежението ескалира още от сутринта, а полицията използва лютив спрей срещу недоволните. По това време адвокат Белянова е на площада.

Какво химическо вещество използва полицията срещу протестиращите на 2 септември (видео)

Няколко дни по-късно тя подава запитване към МВР дали е използвало веществото хлорпикрин. Отговорът, който получава е: „В МВР се използват само утвърдени от министъра на здравеопазването химически вещества.“

Полицията използва лютив спрей срещу протестиращите, пострада и екип на bTV (видео)

Белянова пита и Министерството на здравеопазването кои са утвърдените химически вещества, разрешени за използване от полицията. От здравното ведомство отговарят следното:

“В Министерство на Здравеопазването към момента няма постъпили заявления от МВР за утвърждаване на химични вещества, които да се използват при изпълнение на служебните задължения.“

“Мисля, че са пръскали с нещо, което не е редно да бъдат пръскани хората“, казва Албена Белянова. Според нея от вътрешното министерство укриват истината с какво са напръскали демонстрантите.

Какво химическо вещество използва полицията срещу протестиращите на 2 септември (видео)

От бТВ са отправили искане до МВР за интервю по темата, както и да покажат спрейовете на униформените. От вътрешното министерство са отговорили писмено, без да позволят да се снима въоръжението на полицаите.

От МВР не разкриват търговското име на спрея, уточняват само, че производител е американска компания, която има валиден сертификат до 2022 г.. А използването на веществото било одобрено със заповед на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски през 2006 г., тоест – преди България да влезе в ЕС.

Източник: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции