<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34594" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как държавата взе един имот за магистрала и не го плати 7 години

28 Януари 2019
0 1856

Правото на собственост и на справедлив процес са двете най-нарушаваните у нас права, става ясно от решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), произнесени срещу България през миналата година

 

Двама души с 6 декара имот до Капитан Андреево успяха да осъдят държавата в Страсбург и да влязат в новата статистика на ЕСПЧ като пример за двете най-често нарушавани права в България – правото на собственост и правото на справедлив процес.

 

В документите на съда двамата се споменават само като Узунова и Сеид – български граждани, от които държавата е решила да купи терена, за да прокара през него магистрала "Марица". Годината е 2007, на власт е Тройната коалиция. Собствениците на въпросната земя все още не знаят, че опитите им да получат обезщетението, което им се полага, ще продължат почти толкова, колкото и строителството на самия скоростен път.

 

Първите три години в съда

 

Първоначално държавата оценява отчуждения имот на 13 023 лева, но в правителственото решение погрешно е записано името на бившия собственик, заради което то е отменено от Върховния административен съд (ВАС). Следва нов проблем – Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) атакува съдебното решение, защото не е била конституирана като страна по делото.

 

Така се стига до ново разглеждане на казуса и в крайна сметка на 28 декември 2010 г. ВАС присъжда на реалните собственици обезщетение от 59 817 лева. Първоначалната оценка на имота е значително завишена от магистратите, благодарение на заключенията на назначена от тях съдебно-техническа експертиза. Разноските по делото също остават за сметка на държавата.

 

Завой на магистралата

 

През януари 2011 г. собствениците на отчуждения имот се обръщат с молба към АПИ да им изплати разликата между първоначалната оценка на парцела и тази, определена от съда. Вместо това обаче, от пътната агенция отговарят, че предстои промяна на проекта за магистралата. Следва ново решение на Министерския съвет (МС) по случая, с което са отчуждени 5125 квадратни метра от земята на въпросното семейство, вместо първончалните 6218. Според оценката на правителството те струват 1794 лева.

 

Собствениците на имота обаче продължават да настояват за определеното им от ВАС обезщетение и отправят искания за това до МС, АПИ и областния управител. В крайна сметка семейството получава парите си едва през май 2014 г., когато ЕСПЧ вече е дал ход на процедурата по евентуалното допускане на делото му за разглеждане. Желанието им да получат и лихва за забаваянето обаче не е удовлетворено.

 

Шестата година в съда

 

Междувременно през 2013 г. потърпевшите завеждат и дело пред Административния съд – София-град заради неизпълненото към решение на ВАС по случая от 28 декември 2010 г. Искът им обаче е отхвърлен, тъй като в него не е бил посочен конкретният административен акт, от който са произтекли вредите, а наред с това жалбата им се е отнасяла до липсата на изпълнение на окончателно съдебно решение, по което компетентният орган в тази връзка бил съдия-изпълнителят.

 

Така се стига и до решението на ЕСПЧ от септември, миналата година, според което държавата е нарушила правата на мирно ползване на собствеността и на справедлив процес на жалбоподателите Узунова и Сеид. Наред с това европейските съдии констатират за пореден път, че в България липсва процедура, гарантираща незабавното изпълнение на съдебни решения по искове срещу държавата.

 

„Във връзка с оплакването за липса на ефективно вътрешноправно средство за защита съдът отбелязва, че процедурата по общото изпълнение на окончателните съдебни решения не е приложима по отношение на искове срещу държавата и че няма специална процедура, която би могла да ускори или отстрани отрицателните последици от забавеното изпълнение в такива случаи. Макар държавите-членки да разполагат с широка свобода на преценка при предоставянето на такова средство за защита в съответствие със собствената си правна система и традиции, все пак е необходимо да съществува средство за защита от забавеното изпълнение на искове срещу държавата“, заявява ЕСПЧ в решението си по казуса, цитирано в сайта на Висшия адвокатски съвет.

 

Останалите дела

 

Освен този случай, съдът в Страсбург констатира нарушено право на собственост в други свои 7 решения срещу България през 2018 г. Липса на достъп до съд и справедлив процес пък е установена по общо 8 дела, по които страната ни е била осъдена. По 3 дела – всичките заведени от представители на нерегистрираната ОМО „Илинден“, ЕСПЧ признава, че е било нарушено правото за свобода на събранията и сдруженията, а по други 2 – правото на живот. Две са съдебните решения, в които през изминалата година е констатрирано нарушение на забраната за изтезания и унизително отношение.

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции