<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36134" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как Европа се опълчи на Фейсбук, Гугъл и сие

27 Март 2019
0 555

Досега беше така: всеки можеше да качва каквото си пожелае в интернет, вкл. защитени с авторско право съдържания. От което Ютюб, Гугъл и сие правеха луди пари. Но Европа се опомни и дръпна аварийната спирачка, разказва Фабиан фон дер Марк в коментар за Дойче веле.

    

 

 

 

Никой не може сериозно да се съмнява, че наистина има нужда от нови правила. В Европа се закриват цели вестници, фотографи фалират, а все повече творци едва свързват двата края. В същото време Фейсбук и Гугъл публикуват вълнуващи новини, снимки и безплатна музика на своите сайтове, които им носят милиардни печалби. А самите те не плащат нищо.

Креативните европейци, които създават някакъв интелектуален продукт, осигуряват горивото за американската комерсиална машина. Журналисти и китаристи се отказват от своята интелектуална собственост, за да могат Гугъл и Фейсбук да увеличават приходите си от реклами, да трупат кликове и да събират още лични данни (от своите потребители). При това американските концерни не плащат нищо – нито на творците, нито пък някакви данъци в Европа. Докато в същото време творците обедняват. Редно ли е това? 

 

 

Вижте кои излязоха да протестират!

Всъщност с този разказ можеха да бъдат призовани стотици хиляди да излязат на улицата и да настояват за нови правила. Да демонстрират за това Гугъл да си плаща, когато гарнира с реклами европейски произведения и прави така пари. Но видяхме друго: в европейските градове излязоха да протестират само противниците на реформата, а не защитниците на авторските права. Как можа да се случи подобно нещо?

Случи се, защото новата директива не се отнася само до американските гиганти, а и до малките платформи в Европа, което ги уплаши. Случи се, защото в интернет ще бъде въведен задължителен контрол на качваните в мрежата съдържания – тъй наречените ъплоудфилтри. Случи се и защото не беше проведен дебат СЪС, а само ЗА потребителите, които ще бъдат засегнати от реформата. Сред тези потребители сигурно има и много зле информирани паразити, които си мислят, че са в правото си да ползват всяко едно съдържание от интернет – безплатно. Но сред тях има и отлични познавачи на материята, които са оправдано загрижени, и които имат съзнанието за нуждата от реформа на авторското право. Вместо да разговарят с тях, европейските политици ги охулиха като купени роботи (ботове).

 

 

Къде още сгрешиха политиците

Поддръжниците на реформата пропуснаха да разяснят своята позиция. Месеци наред те не направиха нищо срещу разпалването на страхове в мрежата, които допълнително бяха раздухани от лобистите. Уважавани ютюбъри се поставиха в услуга на големите концерни.

Гневът на интернет-общността достигна своя пик точно преди гласуването на реформата. Но той няма да спадне след като новото авторско право вече е свършен факт. В Германия, например, протестиращите издигнаха призива да не се гласува за управляващите сега партии (#никога повече ХДС). И сега политиците трябва да се обърнат към своите критици, за да защитят собствените си позиции – с много по-големи от досегашните си ангажимент, съпричастност и компетентност. В противен случай между тях и поколението Ютюб ще продължи да зее огромна пропаст. 

 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции