<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37835" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как кариерата на Юрген Клоп започна с едно предчувствие

31 Май 2019
0 7979

Инстинкт е подсказал на Кристиан Хайделда да направи Юрген Клоп треньор на Майнц в отчаяна надежда да спаси отбора от изпадане в третата дивизия на германския футбол, пише The Guardian

 

 

"Осем седмици след като стартира като треньор, нашата позиция в лигата бе осигурена," казва бившият спортен директор на Майнц, чийто избор да направи Клоп треньор на отбора, води тима от подножието на Бундеслигата до безопасна позиция в лигата в предпоследния уикенд на първия сезон.

 

 

"Последният ни мач беше в Манхайм. Закарахме 60 автобуса с 3000 фенове в Манхайм. Те ни биха с 4:0, но това не ни интересуваше. След това  задвижихме големия пътнически кораб по реката Рейн обратно към Майнц. Това беше огромно парти, а Юрген и аз седяхме заедно два часа със стек бира на носа на кораба и никой от нас не можеше да разбере какво се беше случило последните осем седмици. Когато стигнахме до Майнц, стекът с бира вече беше празен", каза той.

 

 

Няколко фактора оформят кариерата на Юрген, към която ще се прибави и трети финал от Шампионската лига в събота, когато Ливърпул ще се изправи срещу Тотнъм в Мадрид.

 

 

Единият е баща му Норберт, който е бил вратар в младежките отбори на Кайзерслаутерн, преди да избере да прекара своя живот като пътуващ търговец и от когото членовете на семейството казват, че Клоп е наследил харизмата си, чувство за лоялност и високата работна етика.

 

 

Вторият е Волфганг Франк – покойният треньор на Майнц, който пленяваше Клоп с тактиките си, копирани от "Милан", ръководен от Арриго Саки, и редица сесии с видеоанализи.

 

 

Последно, но не на последно място са и бившите му съотборници, които потвърдиха убежденията на Клоп, че проучванията могат да компенсират недостатъците в качеството.

 

 

Без възможността, предоставена от Хайдел през февруари 2001 година обаче, може би менидъжрът, който отново направи Ливърпул европейска фурболна сила, нямаше да съществува. 

 

 

""

 

 

Клоп често твърди, че първата му мениджърска работа в Майнц е била последният вариант за борда на клуба и решение, което е било основано само заради това, че е бил добър футболист. 

 

 

Определено е обаче е имало нещо повече от това.

 

 

„Да превърнем Юрген от играч в треньор бе много трудна ситуация и решение, взето със сърцето, а не с главата. Той не беше капитан на отбора, но беше емоционален лидер и тактически ръководител на отбора. Той учеше повече за спорта по време на престоя си в Майнц и беше ясно, че ще стане треньор, когато завърши своята кариера. Имах нужда от треньор, който да продължи тактическия път на Волфганг Франк, а вече двама треньори не се бяха справили със задачата. Доверих се на Юрген да направи това, но със сигурност беше риск.

 

 

Когато му обясних идеята си, той дори не се замисли и просто каза, че може да го направи и само след първата тренировка, на втория си ден като треньор, всички играчи бяха на негова страна. В първия мач срещу "МШФ Дуисбург", които бяха ясните фаворити, имахме най-мотивирания отбор, който "Майнц" някога е имал. Въпреки, че спечелихме само с 1:0, Дуисбург нямаше никакъв шанс този ден. Тайната на успеха му се крие на първо място в тактиката. 

 

 

"Майнц 05" беше първият немски професионален отбор, който играеше с четири човека в защита и без "либеро", след като Волфганг Франк обучи отбора с методите на Саки. Всички треньори, които следваха тактиката на Франк бяха без успех.

 

 

Юрген от своя страна се нуждаеше само от три тренировки, за да се справи. Когато добавите към това невероятната страст и желание за победа, много от нашите опоненти бяха изненадани.

 

 

"Mainz 05" имаше един от най-малките бюджети във Втора Бундеслига и най-вероятно бяхме на средно ниво, но за сметка на това имахме изключителен треньор с изключителен план", твърди Хайдел.

 

 

""

 

 

Франк беше най-голямото вдъхновение на Клоп като треньор, но опитът също оформи подхода на треньора от Глатен – малък град в Шварцвалд, в който майка му Елизабет и една от сестрите му още живеят.

 

 

Неговата любов към това, което той описва като "английски футбол" по време на неговото пребиваване в Германия: „Борбен футбол, а не спокоен. Това е нещото, което ми харесва”,  отразява онова, което е необходимо, за да може страстта да се превърне в професия.

 

 

Клоп не се превърна в професионален футболист, докато не навърши 23 години. Като тийнейджър, той е правил опит да се присъедини към "Щутгарт" – клубът, който той подкрепял като момче, но с неуспех. 

 

 

Тогава той имал 18-месечен син Марк и живял заедно с първата си съпруга Сабине, като едновременно учил спортнен бизнес в университета Гьоте във Франкфурт, когато най-накрая получил договор с Майнц на пълен работен ден.

 

 

Дотогава той комбинирал работа на непълен работен ден с обучението си и играел за Пфорцхайм, Айнтрахт Франкфурт II, Виктория Синдлинген и Рот-Вайс Франкфурт. Добавете към това и отговорността за отглеждане на младо семейство и нещата стават още по-хаотични.

 

 

Когато Клоп говори за напрежението, съществуващо извън богатите граници на Мелууд или разочарованията, като загубата през 2013 година на финала за Шампионската лига в 89-тата минута до Байерн, това не са просто думи. 

 

 

51-годишният треньор е единственият член семейството на Ливърпул, който не плачеше, когато всички се събраха терена на Ливърпул след поражението от Реал Мадрид през миналия сезон. Дори неговият агент, Марк Косикке, беше емоционален след поредната загуба на Клоп.

 

 

„Те бяха толкова тъжни и разочаровани, защото мислеха, че и аз съм. Бях, разбира се, но не мислех, че това е краят.Това е само още една стъпка напред. Животът е такъв", спомня си Клоп.

 

„Ако всичко се случва перфектно и както искаме, тогава би било невъзможно да го оценим. Понякога трябва да приемем, че има някой по-добър от нас или някой друг с малко повече късмет. Аз го приех отдавна. Знам, че отново ще бъда там. Ще се опитам отново да стигна до финал, а тогава ще го спечелим. Така виждам нещата аз", добави той.

 

 

Майнц беше единственият клуб в 11-годишната професионална игрална кариера на Клоп, но дългият стаж не му гарантира стабилност и финансова сигурност. Тези години прекарва предимно в борба да не изпадане в четвъртия ешелон.

 

 

"Това беше истинско напрежение. Само когато бяхме в безопасност, знаех, че ще ни плащат през следващите 12 месеца", твърди той.

 

 

Несломимият дух на Клоп е роден от собствената му борба да стане невероятен играч и мениджър.

 

Докато бе мениджър на Майнц, той два пъти пропусна шанса в Бундеслигата, като не му достигаше много малко, преди да заведе клуба в топа за първи път в историята му.

 

"След като изпусна шанса през 2003 година, той заяви пред 10 000 фена в центъра на града: "Ще докажем, че е възможно да се изправим след такава загуба и болка!"

 

Тогава той помоли феновете на Майнц да дойдат на първата тренировка през новия сезон. Очудващо, наистина имаше 10,000 фена, когато тренировките започнха отново.

 

След последната игра през 2007 година и второто изпускане на шанса в Бундеслигата, той взе микрофона в ръката си и каза: "Ние определено ще се върнем, няма съмнение!". Тогава тълпата започна да ликува, сякаш е спечелила първенството.

 

 

За Хайдел не е нужно да види как Клоп най-накрая печели европейската купа, за да знае, че е подкрепил един истински победител през 2001 година, но гордостта му с Клоп е безспорна.

 

"Познавам Юрген от 30 години и той е останал същият, винаги е автентичен", казва 55-годишният Хайдел , който се оттегли от позицията на спортнен директор на Шалке през февруари.

 

"Разбира се, че се е и развил. Във втора Бундеслига той бе изпращан на трибуните на всеки четири седмици от съдиите, защото често нямаше контрол над емоциите си. Сега все още ги има, но те са под контрол. Той е искрен и честен. За съжаление, не се виждаме твърде често, но знаем, че другият е там, когато имаме нужда от него. Искрено се надявам да спечели финала, защото не познавам нито един друг човек на тази планета, който да го заслужава повече", споделя Хайдел.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции