<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36349" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как природата сама може да се справи с променящия се климат?

04 Април 2019
0 943

Възстановяването на естествените гори може да е ключът към справянето с променящия се климат и разрушаването на дивата природа. 

 

Група международни активисти обаче са притеснени, че този факт бива пренебрегван.

 

Популацията на диви животни е спаднала с 60% от 1970 г. насам, което предполага, че шестото масово изчезване на видове е на път да се случи. Въглеродният диоксид в атмосферата също трябва да бъде премахнат, за да се избегнат най-лошите последици от глобалното затопляне.

 

Тук на фокус идват дърветата и растенията, които го извличат от въздуха, а също така дават убежище на хиляди видове животни.

 

"Светът е изправен пред две екзистенциални кризи, които се развиват с умопомрачаващи темпове: промяната на климата и разрушаването на природата. Нито една от тях не се взима под достатъчно внимание, което е нужно, за да предотвратим изчезването на стотици екосистеми", пише групата в писмо до "Тhe Guardian"

 

"Ние предлагаме ефективен, но пренебрегван начин за справяне с климатичния хаос, като едновременно можем да опазим стотици видове животни на нашата планетата. Опазването на климата и дивия живот в много от случаите изисква едни и същи усилия", допълват те.

 

Активистите отбелязват обаче, че естествените решения за справяне с климата не са алтернатива на декарбонизацията на енергията, транспорта и селското стопанство и са нужни усилия и от двете страни.

 

Проучвания също така показват, че 1/3 от парниковите газове могат да бъдат премахнати от атмосферата с въстановяването на естествените гори, но този начин за справяне с глобалното затопляне е силно пренебрегван от правителствата по света.

 

Ефективните начини за справяне с него много често се припокриват с усилията за опазване на дивата природа, твърдят активистите. Например, увеличаването на популациите на слонове и носорози в Африка и Азия може да спомогне за разпространяването на семена и растежа на дървета, които усвояват големи количества въглероден диоксид. 

 

Най-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата се забелязва в среди като мангрови гори, естествени солници и големи заблатени местности, защото там той може да се акумулира 40 пъти по-бързо, отколкото в тропическите гори.

 

Торфените площи също трябва да бъдат опазени и възстановени, защото съдържат 1/3 от въглерода в почвата на Земята, независимо от факта, че покриват едва 3% от нея.

 

Други предложения за премахването на въглеродния диоксид от въздуха включват изгарянето на дърва за производството на електроенергия и неутрализиране на вредните емисии. Проблемът с този начин е, че за да е ефективен, е нужна огромна площ.

 

Групата активисти са направили и собствен уебсайт – "Natural Climate Solutions", който приканва правителствата по света да подкрепят тези предложения и да "направят света по-добър за дивата природа и хората".

 

"Целта ни е проста: да положим услия за намаляването на въглероден диоксид, като въстановим разрушените екосистеми. Това е единственият естествен, но недооценен и нефинансиран начин за справяне с глобалното затопляне", се твърди в доклад, публикуван на уебсайта.

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции