<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как реагираха чуждите медии на убийството на българската тв водеща?

08 Октомври 2018
0 11327

Редица международни медии написаха днес, че България е потресена от бруталното убийство на 30-годишната журналистка от Русе Виктория Маринова. Как още реагират изданията зад граница?

 

 

"Дали убийството има връзка с професионалната дейност на Маринова – засега това не е ясно. Както информира АФП, българската полиция не смята това за твърде вероятно. Прокуратурата обаче обяви, че разследва във всички посоки", пише германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". В своя статия по темата изданието излага известното до момента както за престъплението, така и за работата на Маринова като водеща на телевизионното предаване "Детектор".

 

Австрийският "Дер Щандарт" пък предлага обширна статия на Маркус Бернат, в която се посочва, че българското правителство и повечето големи медии в страната смятат убийството на телевизионната журналистка за обичайно битово престъпление. Медията все пак смята, че е възможно убийството да има политически подтекст, тъй като последното предаване на Виктория Маринова е било на тема корупция. 

 

Швейцарските "Тагесанцайгер" и "Дер Бунд" отбелязват, че колегите на журналистката от Русе са убедени, че убийството има връзка с работата на Маринова. 

 

От Европейската федерация на журналистите също публикуваха съобщение в Туитър, в което посочват, че последният материал на Маринова е бил свързан с корупцията в държавата. Германският вестник "Меркур" подчертава, че убийството е станало непосредствено след като журналистката е започнала да води ново предаване с разследващ характер.

 

Германската обществено-правна телевизия ARD, телевизия N-ТV, както и редица други немскоезични медии припомнят, че в класацията за свободата на печата на "Репортери без граници" България се намира на 111 място в света и на последно място в ЕС. "Шпигел онлайн" допълва, че в България е често разпространено и насилието срещу жени.

 

Източник: DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции