<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38306" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как се работеше при комузнима: Миньорите в Бухово дишали радиоактивен газ 20 пъти над нормата

17 Юни 2019
0 3465

Миньорите в урановата мина „Девети септември” в Бухово са работили в среда от 20 до 30 пъти над допустимата концентрация на радиоактивния газ „радон”.

 

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност.

 

Той представлява строго секретна справка относно: Състоянието на технологичния процес и условия за работа в обектите на Рудоуправление „Девети септември”, гр. Бухово (урановият рудник).

 

Документът е от 1975 г. и е на Районното управление на МВР в гр. Елин Пелин и е адресиран до Софийско градско управление на МВР-ДС.

 

От него се разбира, че добивът в урановия рудник е започнал през 1945 г. и се е предвиждало да продължи до 1990 г.

 

Посочено е, че по оперативен път и от други източници са установени „недостатъци” в процеса на работа, които оказват отрицателно влияние върху миньорите.

 

Основният проблем е сведен до факта, че в рудниците е съществувала лоша вентилация.

 

„Недостатъчното проветряване на минните изработки от своя страна довежда до създаването на голяма концентрация във въздуха на радиоактивния газ „радон”, който е особено опасен за здравето на миньорите. От 1970 г. до настоящия момент концентрацията на „радона” се движи от 20 до 30 пъти над пределно допустимото съгласно правилата”, се посочва с строго секретната справка.

 

„Радонът” е определен от Световната здравна организация като канцерогенен за човека и предизвиква рак на белите дробове.

 

В докладната са изброени и причините, поради които миньорите са поставени да работят в такива тежки и вредни за здравето им условия.

 

Малко известен факт е, че още при окупацията на България от съветската армия през септември 1944 г. Сталин слага ръка над урановите запаси в България, тъй като почти всички известни към онзи период уранови залежи са на територии, контролирани от Запада. С урана от мина Бухово Съветският съюз извършва първия си ядрен опит.

 

Източник: Desebg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции