<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46291" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Перничани ра...

Как се хаби воден ресурс според Борисов: "Оставяш чешмата да църцорка" (видео)

04 Януари 2020
0 36926

Премиерът Бойко Борисов има теория кой е виновен за пресъхналите язовири. Извън сценария срещу правителството, както управляващите определят водната криза, министър-председателят добави и безотговорността на потребителите. При обиколата си край Шумен и Търговище в петък премиерът разказа, че в Ботевград например не обичали да зазимяват външните си чешми. Вместо това ги оставяли да "църцоркат", за да не замръзнат. В резултат харчели по 100 кубика, вместо обичайните 5. Премиерът си спомни, че и баба му навремето в Банкя правела същото, но после започнал да идва кварталният. За такова нещо до 1990 г. можеше и в Белене да те вкарат, обясни премиерът.

 

Ден по-рано Борисов имаше среща с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Градът е сред заплашените от режим заради намалените нива на вода в яз. "Бебреш". Премиерът нареди проверка на ВЕЦ на язовира, свъзрзана с бизнесмена Валентин Златев. Резултатите дойдоха светкавично само ден по-късно – нарушения няма. Кметът Гавалюгов твърдеше, че ВЕЦ-ът работи извън разрешителното си и взема повече вода.

 

Засега воден режим има само в Перник, където ситуацията се изостря с всеки изминал ден. Обемът на яз. "Студена" е на критичен минимум и без по-сериозен приток вода ще има за около месец. Правителството отпусна над 30 млн. лв. за ремонти по водопроводната мрежа и пречиствателната станция на града, а премиерът отново си намери повод да разкриткува БСП, които управлявали Перник над 20 години, през които нищо не били направили.

 

В петък той продължи с критиките си. Премиерът бе попитан дали държавата ще помогне за подмяната на водопровода в Шумен, където загубите на вода са над 80%.

 

"А защо не са го направили тези преди мене? Заведете ме където са направили! Има ли някой регион да ме заведете да видим къде са подменили по време на управлението на БСП водоснабдяването и канализацията. Като няма, ние сега полагаме всички усилия", заяви Борисов. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции