<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32411" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как туризмът убива Барселона (снимки)

19 Октомври 2018
0 6330

9:00 ч. Една гореща августовска сутрин в Барселона. Билетите за емблематичната за града базилика Саграда Фамилия вече са разпродадени. Само няколко години преди това човек чакаше половин час, за да влезе, но с главоломно нарастващия брой на посетителите на града (около 30 милиона за миналата година), всеки, който притигне твърде късно, може да бъде разочарован.

 

 

 

Тези, които имат билети, се забавляват, чакайки на голямата опашка, докато си правят селфита пред фасадата на сградата и нейните причудливи орнаменти. Групи туристи тичат наоколо с гидовете си. Амбулантни търговци разстилат стоките си на паважа. Полицаи патрулират наоколо. Тук можете да си купите всичко.

""

 

Архитектурният шедьовър на Антионио Гауди е започнат през 1882 г. и се очаква да бъде завършен през 2026 г. Работата е замислена да бъде финансирана от покаяли се грешници, но в днешно време има повече туристи, отколкото съжалили за вината си хора. Това е най-популярната дестинация в града – 4,5 милиона посетители за 2016 г. Така че туристите плащат сметката.

 

 

В Каса Батло, жилищната сграда на Гауди, опашката се завърта до ъгъла и тя е за хора, които са платили билети от 28,50 евро. Те стоят зад знак, който им казва „Изчакайте тук“. Една жена на вратата казва на следващата група, че ще трябва да почака около 20 минути. След малка пауза, тя добавя: „ОК, може би 40 минути“.

 

""

Барселона остава красив град, един от най-атрактивните на Стария континент, разположен между планини и море, с прекрасен климат и богатство от история и архитектура.

 

 

„Ла Рамбла“ е най-известната улица в града. От създаването си през 18 век, тя е мястото, където богатите могат да се забавляват и възхищават на украсата, а бедните могат да дишат извън стените на претъпкания средновековен град. Никога не е било твърде елегантно, всъщност е било натоварено и някак второстепенно. Но сега няма нищо друго освен магазин за сувенири, заедения за бързо хранене и занемарени ресторанти, където туристите похапват традиционната паеля.

 

 

През цялото време млади мъже ви канят в заведенията. Нощно време могат да се видят проститутки, което не е ново.

 

""

Миналата година консорциум беше амбициран да създаде план, който да привлече още посетители към популярната улица. Очаква се този план да бъде публикуван скоро.

„Ла Рамбла отдавна е повече бизнес. Всяка година повече от 100 милиона души минават по нея поне веднъж. Представете си, ако някой от тях похарчи дори само по 1 евро, докато е в нейните граници“, коментира Фермин Вияр, президент на организацията „Приятели на Ла Рамбла“, която представлява бизнес интересите на улицата.

Според архитекта Ициар Гонзалес, първата задача е хората да се убедят, че Ла Рамбла е безопасна. „Не става дума за промяна на нещата, а за промяна на умовете“, казва той.

 

 

Барселона е един от най-гъсто населените градове в Европа с много малко свободни пространства. Полегнете на претъпкания плаж и на всеки няколко минути продавачът ще ви предлага бира или вода или мохито, масаж, татуировка с къна и понякога трева. Рикшиите пъплят на брега, а млади мъже без риза обикалят наоколо електрически скутери.

""

 

Най-тъжното е, че градът бързо губи своята идентичност и се превръща в нещо, което можем да видим навсякъде другаде. Нова дума е измислена, за да опише този явно необратим процес: parquetematización – това да станеш тематичен парк. Барселона се превърна в имитация на себе си.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции