<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35515" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как "Фортнайт" промени развлекателната индустрия

06 Март 2019
0 3007

Фортнайт е игра хибрид между сървайвъл и екшън шутър като две неща са уникални при нея: първото е  кралската битка Battle Royale, при която стотина души се изсипват на един остров и последният оцелял печели, а второто е, че играта е безплатна.

 

Тя моментално стана мегахит след пускането си през 2017, продължава да се играе от милиони хора по света и е най-популярната игра за 2018 година. 

 

Това е необичайно, но има причина – създателите й от "Epic Games" са открили ефективен начин да задържат вниманието на играчите.

 

Според скорошно проучване много от хората днес просто нямат достатъчно време, което да отделят за нови развлечения и се налага да приоритизират между тях. 

 

Проблемът е, че дори да се приоритизира само един източник на развлечение рекламите стават все по-неефективни, защото има все по-малко време за тях и можем да ги срещнем навсякъде около нас.

 

Тук идва на фокус Фортнайт, която в момента е най-известната игра в света и микротранзакциите в нея докарват милиарди долари печалба на Epic Games.

 

Тя е най-популярна измежду младите  и ако сте около две или повече деца, шансът те да могат да танцуват танц от играта значително нараства.

 

Истинската иновация на Epic Games се крие в тяхната маркетинг стратегия. Фортнайт преди всичко се представя като място, където с часове можеш да се забавляваш с приятели дори те да не са физически до теб.

 

Този статут на място за забавление с приятели и изключителната популярност на играта обаче кара конкурентите й все повече и повече да се притесняват.

 

Миналият месец, стрийминг гигантът Нетфликс сподели, че през 2018 вместо с HBO, той се е съревновавал и загубил срещу Фортнайт.

 

Играта е негов най-голям конкурент, защото най-ценното нещо за компанията е времето, което потребителят прекарва пред екрана. Прекарвайки това време в игра на Фортнайт, той няма как да гледа едновременно и Нетфликс.

 

Този факт също така позволява на Epic Games да вмъкнат и реклами. Те вече направиха колаборация с Дисни относо пускането на "Ралф разбива интернета", а също така и с Марвел като добавиха злодея Танос от "Отмъстителите" в играта. 

 

Този метод е ефективен, защото рекламите се пускат за определено време и по никакъв начин не представляват пречка за играчите начинът на игра.

 

Всичко това е възможно заради бизнес модела, който позволява такъв тип реклама. На всеки няколко месеца, прозводителят пуска огромни ъпдейти, които променят картата на играта, а също така и предметите в нея.

 

Точно както при сериалите, тези ъпдейти са наречени сезони и всеки един от тях има една единствена цел – да привлече вниманието и да върне играчите към играта.

 

Според експерти това е първата компютърна игра, която има и успешен бизнес модел за продаване на дигитални ресурси. Той се основава на покупките на екипировка и оръжия, които по никакъв начин не позволяват на играча да напредне, защото са само козметични.

 

Това работи, защото преди двадесет години хората определяха имиджа си според дрехите, които носеха и музиката, която слушаха. Принципът в днешно време е същият, но вече имиджът до голяма степен бива дефиниран във виртуалния свят.

 

Самият факт, че Нетфликс определя Фортнайт като конкурент е важен, защото показва, че дигиталните медии започват да осъзнават, че трябва да направят нещо ново. Нетфликс няма да направи игра, но със сигурност ще продължи да експериментира както направи с новия си епизод на сериала "Black Mirror".

 

Той е интеркативен и гледайки го, зрителите имат възможността да вземат решения за главния герой – младият програмист Стефан Бътлър.

 

Публиката на Black Mirror е изградена от предимно възрастни хора, но определено не е съвпадение, че тези интерактивни елементи са насочени към по-младите хора, които играта Фортнайт вече е грабнала.

 

От Нетфликс имат още планове за добавяне на интерактивни елементи към филмите и сериалите си, но към момента няма конкретна информация.

 

Фортнайт от своя страна започна осмия си сезон преди няколко дни и отново може да видим променен остров. Този път има вулкан пълен с лава, оръдия от които играчите могат да се изстрелват и много от познатите места са променени с нови, които ще трябва да се проучват с часове.

 

Източник: The Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции