<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39013" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гол мъж тича ...

Как 19-годишният Джордж Кинг успя да изкатери небостръгача "Shard" в Лондон? (видео)

11 Юли 2019
0 3486

Тийнейджърът катерач – Джордж Кинг стана интернет сензация, след като в понеделник на разсъмване се покатери на най-високия британски небостъргач и то без въжета. Той обаче за малко да не успее.

 

Докато 19-годишният личен треньор се изкачваше покрай платформата за наблюдение на небостъргача "Shard", генератори започнаха да изпомпват прах върху металните прътoве, по които той се изкачваше и се подхлъзна.

 

"Прахът направи панелите хлъзгави, така че нямаше толкова сцепление", каза той.

 

"Краката ми започнаха да се изплъзват, което беше доста тревожно, но запазих самообладание, поех няколко дълбоки вдишвания и продължих", добави той.

 

В рамките на 45 минути, Кинг стигна до върха на най-високия небостъргач в Лондон, където го посрещнаха полицаи.

 

Това беше подвиг, който той бе планирал откакто за пръв път видял сградата по време на училищно пътуване преди шест години.

 

 

""

 

 

"Достигането до върха беше магическо. Виждайки на какви неща са способни нашите тела и умове, когато тялото изстреля всичко едновременно – ендорфините, адреналина, серотонина – за да осигури оцеляването ви… това чувство е наистина уникално", заяви той.

 

През последните осем месеца Кинг усилено се подготвял за изкачването, което в крайна сметка направи без въжета или каквото и да било обезопасително оборудване.

 

Той дори се преместил от дома на родителите си в Оксфорд до източен Лондон, за да бъде по-близо както до "Shard", така и до центровете за катерене в столицата.

 

Тийнейджърът проучвал охраната на сградата с помощта на различни маски, понякога съчетани костюм или спортна екипировка, за да не бъде забелязан.

 

Това беше практика, вдъхновена от неговия идол – магьостникът Филип Пети, който използвал патерици, за да може по-лесно да заблуди охраната и да премине по въже между двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк и то цели 8 пъти през 1974 година.

 

Кинг, който твърди, че е бил „обсебен“ с потенциално фаталното и незаконно предизвикателство да изкатери Shard, също така направил собственоръчно макети на различни части на структурата, за да разбере по-добре как да се справи със задачата си.

 

"Исках да видя колко далеч може да стигне човешкото тяло и ум", каза той.

 

Страстта на Кинг по свободното катерене – без въже или каквото и да било оборудване, започнала на 13-годишна възраст, когато се "заклещил", изкачвайки 10-метрова стена.

 

"Нещо ми стана и успях да се върна надолу. Тогава осъзнах, колко високо можех да се катеря", каза Кинг.

 

Тийнейджърът също така е тренирал бокс, бягал е на 62-километров ултрамаратон на 16 години, а на 17-годишна възраст зарязал центровете за катерене и започнал да се катери по строителни кранове само с помощта на ръцете си и обувки за катерене.

 

През август миналата година той стана и първият, който се изкатери най-високата в света 37-метрова стена за катерене в Гронинген, Холандия.

 

За Кинг обаче, изкачването на "Shard" било монументално.

 

Тийнейджърът признава, че е имало огромни рискове, но казва, че докато е бил там, той не е мислел за нищо, освен да стигне до върха.

 

"Всичко е интуиция… Когато сте в даден момент е много по-полезно да сте безстрашни и да не мислите за нищо", каза той.

 

Когато стигнал до върха на небостъграча обаче, Кинг бил посрещнат от полицията, която била известена за опасната каскада от наблюдател.

 

"Те не ме арестуваха… бяха много спокойни", каза той.

 

Родителите на Кинг, които признават, че знаят неговата страст, но не оправдават рисковете, на които синът им се излага, разбрали за новината чрез радиото.

 

"Те знаеха, че се готя да направя нещо, но не мисля, че са очаквали, че ще се покатеря на "Shard", каза Кинг

 

Сред сградите, които Кинг планира да изкатери в бъдеще, е 1000-метровата кула "Jeddah" в Саудитска Арабия, но тогава той иска да го направи с разрешение.

 

Тийнейджърът вече е удвоил броя на последователите си в "Instagram", след като публикува и кадри от дронове и камери с неговото изкачване на "Shard".

 

Той обаче не носил камера на главата си, защото „това щеше да бъде прекалено голямо разсейване“.

 

Поне за малко обаче, Кинг твърди, че ще си вземе почивка ще се върне към типчния живот на 19-годишен тийнейджър.

 

„През последните осем месеца бях изцяло фокусиран върху катеренето на сградата. Време е най-накрая да се видя с близките и приятелите си, които не съм виждал от известно време", сподели той.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции