<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=21235" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Камикадзетата от Брюксел оставили писмо, не искали да свършват в килия

23 Март 2016
0 11826

Братята Халид и Брахим ел Бакрауи, които са двете камикадзета, взривили се на летище "Завентем" в Брюксел и в метростанция "Малбек" имат връзка с единствения жив терорист от Париж от 13 ноември Салах Абдеслам, който беше заловен четири дни преди атаките в белгийската столица. 

 

Властите съобщиха, че са открили предсмъртна бележка от Брахим, взривил се на летището, в лаптопа му, изхвърлен в кошче за боклук, съобщава сайтът Vesti.bg. В нея той пише, че не знае какво да прави, след като полицията го издирва. В писмото се казва, че Бакрауи "бърза". "Не знам какво да правя, преследван навсякъде, вече не съм в безопасност", пише в текста. "Не искам да свършвам в килия до него", е друго от изреченията, като най-вероятно става дума за заловения Салах Абдеслам

 

Днес световните медии писаха, че е арестуван и третият джихадист от летището – Наджим Лашрауи, също свързан с касапницата от Париж. По-късно стана ясно, че задържаният не е той.

ИЗ ЗАПИСКИТЕ НА "ТЕРОРИСТА"

 

По последни данни тройният атентат в Брюксел е убил 31 души, а над 260 са ранените. Жертви и пострадали има от 40 държави, но все още телата не са идентифицирани. 

 

Белгийската прокуратура съобщи, че по-големият брат – 30-годишният Брахим, е извършител на кървавата баня на летището, а по-малкият, 27-годишният Халид, е взривил бомбата на метростанция "Малбек".

 

"Братята Бакрауи са известни на полицията със своите криминални деяния с използване на насилие", съобщава телевизия РТБФ, цитирана от Vesti.bg. През 2010 г. Брахим е бил осъден на затвор заради стрелба с автомат Калашников по служителите на реда, докато е ограбвал магазин. Той е бил освободен предсрочно.Атаката на аерогарата стана към 8 часа местно време, а тази в метрото – час по-късно. По-малкият брат е имал време да отиде до метростанцията, а третият не е успял да взриви бомбата и е избягал.  

 

25-годишният Лашрауи вероятно е човекът, направил експлозивите за атентатите в Париж, тъй като е открито неговото ДНК по коланите на камикадзетата. Той все още се издирва. 

В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ

 

До летището тримата са стигнали с такси, шофьорът му е разпитан. Таксиметровият водач разказал, че тримата мъже имали общо пет куфара, но те не се събрали и качили само три. 

 

Шофьорът е разказал, че е качил тримата мъже от квартал Схарбек, където спецчастите откриха бомба, химикали и пирони, както и знаме на Ислямска държава. В жилището са намерени и следи от атентаторите. 

 

Самият Лашрауи е бил засечен в една кола през ноември при гранична проверка с Абдеслам и убития при спецакцията в Брюксел в квартал Форе миналия вторник Мохамед Белкаид. Именно три дни след това хванаха и най-издирвания мъж в Европа – Салах Абдеслам. 

 

Междувременно стана ясно, че има и четвърти заподозрян. Той е от турски произход, белгийски гражданин, на 22 години е и е собственик на черен автомобил Ауди S4 с белгийска регистрация. Колата е била паркирана на летището. През април миналата година службите за сигурност се интересували от този мъж покрай негово пътуване до Саудитска арабия.
Все още няма информация за извършителя на атентата в метрото на Брюксел.

 

Единствената информация вчера бе, че след взрива на станция "Малбек", при която загинаха 20 души, са били арестувани двама души. Появи се информация и че единият от братята Бакрауи се е взривил на летището, а другият на метрото. Засега няма потвърждение, пишат още от Vesti.bg.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции