<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31889" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Каракачанов подкрепя референдум за връщането на задължителната казарма

18 Септември 2018
0 3071

Очаквано военният министър Красимир Каракачанов разпозна и подкрепи идеята на военните от запаса да се проведе референдума за връщането на задължителната казарма, като представи и социалогическо проучване, според което 71% от българите подкрепяли идеята. Той не уточни коя агенция е правила проучването, колко хора са били анкетирани и на какви въпроси са отговаряли.

 

Според проучването, поръчано от МО преди месеци, но все още непредставено публично, 81% от българите подкрепят и възстановяването на трудовите войски – "в които неграмотните младежи да се учат на труд, ум и разум". Каракачанов коментира, че не знае дали ще се стигне до референдум, но за него темата за референдум не е екзотична, а част от дебата за наборната военна служба. "Един дебат, който много други държави проведоха и разрешиха", каза той и даде за пример скандинавските държави и Австрия.

 

"Този въпрос дали ще е по мое време или след мен ще се реши", каза Каракачанов, който наскоро сподели, че мечтата му е казармата да се върне. "Хората (военните от резерва) са прави. 28 години в БА се правят неща които не се съгласуват с военното ръководство и експертиза. Пример за това е премахването на наборната военна служба без дори да е обществено обсъдено. Тогава се обясняваше че ще имаме по-малко, но модерна армия, а тя остана само по-малка", коментира той. Връщането на наборната военна служба бе едно от основните обещания на Каракачанов, но коалиционните партньори от ГЕРБ не го възприеха и той го замести с доброволна служба. Каракачанов потвърди, че Законът за доброволната служба вече е готов и каза, че иска да го подложи на мащабно обществено обсъждане. Той обаче отново не даде никакви подробности около реализирането на идеята си.

 

"Колкото и да струва, сигурността няма цена. Но няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват някои велики специалисти", каза Каракачанов. Засега е известно, че той планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността. Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба. Доброволците ще получават месечно възнаграждение една минимална заплата. Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпването на работа в сектора на сигурността. Каракачанова и екипът му разчитат доброволната служба да реши огромния проблем с липсата на достатъчно военнослужещи. В действителност обаче тя може само да замаже проблема.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции