<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35423" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Катастрофалните последици от производството на тоалетна хартия

01 Март 2019
0 3682

За повечето хора тоалетната хартия става проблем тогава, когато неочаквано свърши. През другото време е нещо, за което дори не се и замисляме, защото е евтина и доста нужна в нашето ежедневие.

 

Ниската цена и достъпност на този продукт обаче имат много негативни последствия: необратимо и катастрофално влияние върху канадската бореална гора, горите като цяло и световния климат.

 

Нови доклади показват, че когато пускаме водата в тоалетната, има много голям шанс да прахосаме част от някое величествено старо дърво, на което е било отредено да се превърне в тоалетна хартия.

 

Точно по тази причина еко организации апелират големите производители на хартия като Procter & Gamble да прекратят тази разрушителна и неустойчива практика, както други фирми вече са направили.

 

Канадската бореалната гора (тайга) е една от най-големите гори в света, с голямо значение за местните хора, видове животни и климата. Тя е дом на над 600 общества, чиято култура е свързана от векове с тези гори, а също така е  и естествена среда на северния елен, канадския рис и американската златка.

 

Тайгата има и огромно значение за глобалното затопляне, защото задържа въглероден диоксид еквивалентен на два пъти повече от всичкия петрол, който може да бъде добит на планетата.

 

Въпреки това, гората е под огромна опасност заради индустриалните дейности, които навлизат все по-дълбоко и по-дълбоко в нея.

 

Във времето от 1996 до 2015 година, повече от 28 милиона декара тайга са били изсечени – територия еквивалентна на щата Охайо, САЩ.

 

В следствие на това всяка година милиони тонове въглероден диоксид се изхвърлят в атмосферата, което има умопомрачителен ефект върху глобалния климат.

 

Факт е, че голяма част от изсичането на световните гори е в резултат на нуждата от тоалетна хартия, особено в САЩ.

 

Още от измислянето й през през 50-те години на миналия век американците развили неутолимо желание за нея и според статистики едно средно домакинство в САЩ използва над 40 кг. тоалетна хартия годишно.

 

За щастие обаче има и устойчив начин за нейното произвеждане – с рециклирани материали. Това не изисква отсичането на нито едно дърво, а също така намалява с до 2/3 изпускането на въглероден диоксид в атмосферата. 

 

Потребителите имат силата да направят значителна промяна и да минимализират вредите върху природата като купуват тоалетна хартия, съдържаща рециклирани материали или изцяло изработена от такива.

 

По-важно от всякога е да запазим малкото останали гори. Имайки предвид огромните последствия върху обществата, видовете животни, горите и климата е от изключителна важност производителите на хартия да предприемат мерки и да спрат да разчитат на изсичането на гори за производството своите продукти.

 

Точно както трябва да прекратим добива на въглища, пластмасови сламки и други разрушителни практики така и дърводобива за тоалетна хартия трябва да спре – за доброто на хората, животните и климата.

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции