<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37467" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кашлица и лоша аклиматизация са вероятните причини за смъртта на Иван Томов, смята алпинист

20 Май 2019
0 3286

Вероятно Иван Томов е подценил здравословния си проблем с кашлицата и това е само една от причините, довела до трагедията, смята алпинистът Дойчин Василев, цитиран от Dnes.bg.

 

 

""

 

"Въпрос на лична преценка. Слизането винаги е под въпрос, а кашлицата, която го е мъчила, е ясен жълт картон", коментира още Василев. Според него нощувка в лагер 4 е била загуба за време.

 

 

ОПИТАЛИ СА СЕ ДА СПАСЯТ ИВАН ТОМОВ С ХЕЛИКОПТЕР, ЗАЕДНО С НЕГО Е ПОСТРАДАЛА И РУСКА АЛПИНИСТКА

 

"Всяка секунда над 8000 метра е фатална, нужно е много бързо спускане. Предполагам, че Иван Томов е имал проблеми и със спътничката си, алпинистката от Русия, която може да се препдполага, че не е искал да изостави", каза още Дойчин Василев.

 

 

АЛПИНИСТЪТ ИВАН ТОМОВ Е ПОЧИНАЛ ОТ МОЗЪЧЕН ОТОК

 

Според алпиниста каквато и да е причината за смъртта на Томов – белодробен или мозъчен оток, то вероятна причина за това би била недостатъчна аклиматизация. "Отношението му към аклиматизацията ми се вижда особено. Самият Райнхолд Меснер, когото признаваме за бог в алпинизма, който също се изкачва без кислород, е правел по 5 седмици аклиматизация преди някои от осемхилядниците си", кометира Василев.

 

 

ЖЕНАТА ДО БОЯН ПЕТРОВ ЗА ЗАГИНАЛИЯ АЛПИНИСТ: ИВАН TОМОВ НЕ СИ ПАДАШЕ ПО РИСКОВЕТЕ

 

 

"Залогът в такива ситуации винаги са животът и здравето на алпиниста. Днес осемхилядниците станаха по-достъпни, благодарение и на ползването на хеликоптери. Никога в по-предишни експедиции не сме имали проблеми с аклиматизацията, тъй като стигахме до тях чрез многодневни трекинги", обясни Василев. По думите му не може да се търси отговорност на фирмата, организирала експедицията, за закъсняла спасителна акция. Често пъти намиращите се най-близо алпинисти правят жест да се включат в спасителна акция, дори с риск това да провали техните планове за изкачване на връх.

 

""

 

Иван Томов е вторият българин, покорил връх Лхотце без кислород след Христо Проданов през 1981 г. Това е третият осемхилядник на Томов. През 2014 г. стъпи на Броуд Пик заедно с Боян Петров, който остана завинаги в Хималаите при изкачването си на връх Шиша Пангма миналия май. През 2017-а Томов изкачи Манаслу. Зад гърба си има и два седемхилядника – Хан Тенгри и Ленин. През 2015 г. оцелява, когато експедицията, с която е на път към връх Нанга Парбат е нападната от талибани и 10 алпинисти са убити.

 

 

ПОСЛЕДНИЯТ ПОСТ НА ЗАГИНАЛИЯ ИВАН ТОМОВ: "ПОЧИВАЙ В МИР, БОЯНЕ" (ВИДЕО)

 

 

Иван Томов споделя, че мечтата му е да изкачи всички 14 осемхилядника без кислород. Десет от тях са в Хималаите и четири в Каракорум. Четвъртият по височина в света връх Лхотце е на границата между Тибет и Непал, в близост до покрива на света Еверест.

 

 

Източник: Dnes.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции