<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42920" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Китай въведе задължително сканиране на лицата на потребителите на мобилни телефони

02 Декември 2019
0 244

Всички ползватели на мобилни телефони в Китай, регистриращи нови SIM карти, ще трябва да се подлагат на сканиране на лицата си, съгласно нов закон, който влезе в сила в цялата страна в неделя.

 

Той изисква телекомуникационните компании да внедрят „изкуствен интелект и други технически методи“, за да проверяват самоличността на хората, които регистрират нови SIM карти. Всички физически магазини в страната са имали срок до 1 декември, за да започнат да прилагат новите стандарти.

 

Мярката, описана от министерството на индустрията и информацията като начин за „защита на законните права и интереса на гражданите в киберпространството“, обаче прави китайските потребители на мобилни телефони и интернет по-лесни за проследяване.

 

Те са длъжни да регистрират SIM картите си с личните си карти или паспорти, а много телекомуникационни компании дори започнаха да сканират лицата на клиентите си от миналата година. Подобно на това, все повече и повече социални платформи също изискват от потребителите си да се регистрират със своите истински имена чрез въвеждане техните телефонни номера.

 

Разширяването на използването на лицевите разпознавания в Китай, от средните училища до концертни зали и обществения транспорт, започна да предизвиква безпокойство относно информационната сигурност и съгласието на обществеността, като миналият месец професор заведе първото дело в страната срещу използването на разпознаване на лица.

 

Го Бинг, професор от Университета за научни технологии в Жеджианг, твърди, че сафари парк в Пекин нарушава закона за защита на правата на потребителите в страната, след като сканирал лицето му и взел личните му данни без неговото съгласие.

 

Китайското министерство на образованието заяви през септември, че ще „ограничи и регулира“ използването на лицевите разпознавания, след като родители протестираха, след като в университета в Нанкин бе инсталиран софтуер за разпознаване на лица, без тяхното знание или съгласие, за да се наблюдава посещаемостта и вниманието на студентите по време на лекции и упражнения.

 

Експертите също отбелязват, че в Китай липсва регулация за това как се използват лицевите разпознавания, но в момента повече от две дузини китайски технологични компании са започнали да изготвят национални стандарти за индустрията.

 

Защитниците на правата на човека описаха мярката като още една стъпка към „дистопично наблюдение на държавата“, в която китайските градове ще наподобяват по-силно региона на Синдзян, където гражданите непрекъснато биват наблюдавани за признаци на вълнения или несъгласия с правителството.

 

Според министерството, новото правилото ще предпази гражданите от телефонни измами и ще предотврати препродажбата на SIM карти, като част от кампаниите за киберсигурност и антитероризъм.

 

В микроблога Weibo много потребители подкрепиха този ход, но други обаче не бяха сигурни, че той ще засили информационната сигурност.

 

„Ако законите за поверителност не са стабилни… тогава наистина нямате право да изисквате повече и повече лична информация от хората. Ние просто искаме да живеем в общество, в което нашата лична информация е защитена. Защо трябва да е толкова трудно?", написа един от потребителите, които не са съгласни с новите регулации.

 

„Няма да го направя. Моят номер вече е продаден и сега лицето ми също ще бъде? Няма дори малко пространство за свобода, защото вече всичко се контролира. Не можете да казвате това, което мислите или да избирате това, което искате", написа друг, в отговор на потребителите, които подкрепят закона.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции