<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91816" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Като от филм ...

Китай призна за проблем в свой атомен реактор, но нямало изтичане на радиация

17 Юни 2021
0 444

Китайският ядрен регулатор призна днес за проблем с горивни пръти в атомен реактор, но отрече да е изтекла радиация, пише Клуб Z.

Повредени са пет от общо 60 хиляди пръта в Първи реактор на АЕЦ „Тайшан“, в южната китайска провинция Гуандун, близо до Хонконг. Това е довело до повишаване на радиацията вътре в реактора, но нивото й остава в рамките на допустимите стойности.

Пети блок на АЕЦ Козлодуй спря заради авария

„Оперативната безопасност на централата е гарантирана“, подчерта китайският ядрен регулатор. Той изрично уточни, че няма изтичане на радиация извън Първи реактор.

Китай призна за проблем в свой атомен реактор, но нямало изтичане на радиация
The second EPR reactor at China’s Taishan nuclear power plant is about to enter into commercial operation.

Представител на китайските власти отрече твърденията на американската телевизия Си Ен Ен, че Пекин междувременно е повишил позволеното равнище на радиация, за да не излезе то извън нормите при инцидента.

Вчера, в първи официален китайски коментар за случая, министерството на опазването на околната среда каза, че в АЕЦ „Тайшан“ има пет повредени ядрени горивни пръта в един от реакторите, но системата за безопасност се е активирала и не е допуснато изтичане на радиация.

Властите в Хонконг заяха, че следят ситуацията в централата и са отправили запитване към служители в провинция Гуандун за подробности около инцидента, след като френската компания Е Де Еф (EDF), която е съсобственик на обекта заедно с китайска държавна група, съобщи в понеделник за натрупване на инертни газове в Първи реактор.

Непоказвани досега снимки от Чернобил разкриват поглед отвътре в саркофага на избухналия реактор

Двата атомни реактора с вода под налягане на построената с френско участие китайска централа са били въведени в експлоатация съответно през 2018 и 2019 г.

Повреда на ядрени горивни пръти и отделяне на инертни газове се получават при процеса на ядрено делене, обясниха експерти. Те коментираха, че не е необичайно горивни пръти в атомен реактор да се повредят и вероятно няма сериозна опасност за околната среда, предаде БТА.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции