<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41183" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Китай пуска суперкамера, която разпознава лица измежду хиляди хора в тълпата

04 Октомври 2019
0 720

Изследователи в Китай разработиха ултра мощна камера, способна да идентифицира човешко лице измежу хиляди хора в тълпа на стадион, например. 500-мегапикселовата камера е разработена от учени от университета Фудан, съвместно с Института по оптика на Чанчун от Китайската академия на науките, съобщава The Independent.

 

 

""

 

 

Разделителната способност на камерата е пет пъти по-детайлна от човешкото око, но това не е камерата с най-висока разделителна способност, разработвана някога. 570-мегапикселова камера беше пусната в Чили през 2018 г., но нейната цел е наблюдаването на далечни галактики.

 

 

""

 

 

Сега китайците ще използват новата суперкамера за военни цели, национална защита и сигурност и опазване на обществения ред. Камерата използва технология за разпознаване на лица, комбинирана с проследяване в реално време, за да улови и идентифицира един единствен човек сред многохилядна тълпа.  

 

В момента в градовете  в Китай работят 170 милиона камери за видеонаблюдение – или по една камера на всеки 12 души в страната. Китай също въведе и един от най-модерните софтуери за видеонаблюдение в света, за да следи постоянно своето население.

 

 

""

 

 

Миналата година страната въведе технология за разпознаване на походкатa, която използва изкуствен интелект, за да разпознава хора на разстояние до 50 метра само по движението на техните крака.

 

Друг проект използва дронове, подобни на гълъби, за да наблюдават тълпите от небето. Т.нар. програма „птица-шпионин“ използва ята от роботизирани птици, оборудвани с камери с висока разделителна способност, които тайно следят хората на земята. Тази широко разпространена мрежа за наблюдение събира данни в огромна база, която класира китайските граждани според тяхното поведение.

 

 

Различни асоциации за защита на човешките права определиха системата като „смразяваща“, тъй като тя следи хората ежеденевно и нарушава тяхното право на личен живот и свобода.

 

 

 

Източник: The Independent

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции