<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39582" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кметове и стопани на бунт срещу умъртвяването на домашните прасета

01 Август 2019
0 1888

Първи протести организират земеделските стопани заради избиването на домашни прасета заради африканската чума по свинете. Недоволството си ще изразят в района на Пазарджик, Ямбол и Сливен, пише "Сега".

 

 

МОЖЕ ЛИ УМЪРТВЯВАНЕТО НА ХИЛЯДИ ПРАСЕТА, ЗАСЕГНАТИ ОТ ЧУМАТА, ДА ДОВЕДЕ ДО ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА? (ВИДЕО)

 

 

""

 

 

Кметове на села в област Пазарджик излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета. Недоволството им е заради решението на епизоотична комисия в областния град, което предвижда собствениците на домашни прасета доброволно да ги заколят до утре. Това се отнася за 20-километровите санитарни зони около 5-те индустриални свинекомплекса на територията на областта. 

 

 

АБСОЛЮТНО Е ЗАБРАНЕНО ПОГРЕБВАНЕТО НА ПРАСЕТА ПРИ НЕЗАЩИТЕНИ ПОДЗЕМНИ ВОДИ

 

 

Кметовете са категорични, че след 2 август няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза кметът на село Юнаците Стоян Кузев.

 

 

""

 

 

БРЮКСЕЛ ОБЕЩА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ИЗБИТИТЕ ПРАСЕТА (ВИДЕО)

 

"Тази мярка е много прибързана. Нямаме огнище на зараза и сме против унищожаването на прасетата от "задния двор". Не трябва да избързваме, не трябва да унищожаваме тези животни, които са здрави. Това е нашето категорично мнение. 31 кмета сме единодушни, заедно с кмета на община Пазарджик. Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме, на 2 август имаме митинг, голям общински митинг от 5 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка", заяви Кузев, цитиран от БНР .

 

 

Над 57 са вече огнищата на африканска чума. Снощи заразата беше открита и при домашни животни в Монтана, Лом и село Ковачица. 
 

 

 

Източник: СегаБНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции