<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42614" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кметът на район Лозенец иска от ДНСК да събори "Златен век"

21 Ноември 2019
0 594

Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов е поискал от шефа на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов да издаде заповед за събаряне на строящата се сграда на небостъргача "Златен век", пише Mediapool.  

 

Aргументът, който изтъква Павлов е, че „Златен век“ е незаконен, тъй като презаверката на строителното разрешително е изтекла.

 

ИНСТИТУЦИИТЕ СИ ПРЕХВЪРЛЯТ КАЗУСА "ЗЛАТЕН ВЕК" КАТО ГОРЕЩ КАРТОФ

 

Новоизбраният кмет, който е част от "Демократична България", пожела още Йорданка Фандъкова да промени подробния устройствен план на "Лозенец" така, че той да отговаря на общия устройствен план на София.  Според него в тази част на квартала височината на сградите не трябва да бъде повече от 20 метра. "Златен век", обаче се предвижда да има цели 34 етажа.

 

Павлов посочва, че разрешението за строеж на фирмата "Артекс", което е издадено през 2007 г. е с валидност от три години след започването на строежа през октомври тогава и дава пет години срок за завършването на проекта. Презаверка на разрешителното на 19 ноември 2012 г. дава нов петгодишен срок, който изтича след влизането в сила в началото на 2017 г. на измененията в Закона за устройството на територията.

 

Според кмета на „Лозенец“ при извършените по-рано поправки е имало различни опции за презаверяване на разрешителното на "Артекс". При корекциите през 2017 г. обаче, преходна разпоредба за автоматичното удължаване на разрешителните за десет години не е била приета,  за което претендира инвеститорът. Това по мнението на Павлов превръща "Златен век" в незаконен обект.

 

Той твърди още, че воденият съдебен спор по заповедта на Несторов относно спиране на строежа заради отклонения в инвестиционния проект не е пречка за заповед за събарянето на сградата.

 

"Презаверяването на разрешението за строеж и допълването му с преработен инвестиционен проект по време на строителство са два съвършено различни правни института. Несъвместимостта на двата института е особено очевидна при изясняване на обстоятелството, че допълването на разрешението за строеж с преработка и презаверката му не могат да съвпаднат по време. Допълването на разрешението за строеж изисква действащо разрешение, докато презаверката е възможна само след като то е загубило правно действие. С оглед на това приемането, че допълването на разрешението за строеж е и негова презаверка е видимо несъстоятелно", пише в становището си до ДНСК Константин Павлов.

 

През август тази година по нареждане на премиера ДНСК обжалва съдебното решение за отмяна на заповедта за спиране на проекта.

 

По отношение на строежа се изрази недоволство, а инвеститорът в проекта "Артекс" се оказа в центъра на скандала "Апартаментгейт" заради продавани негови имоти на политици за ниски цени.

 

"АРТЕКС" ЗАПОЧВАТ ДЕЛА СРЕЩУ ИНИЦИАТОРИТЕ НА ПРОТЕСТИТЕ ЗА СПИРАНЕТО НА "ЗЛАТЕН ВЕК"

 

Според съда ДНСК е допуснала множество пропуски при издаването на заповедта за спиране на строежа на небостъргача в "Лозенец".

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции