<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31593" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кметът на Царево: Фалшива новина е, че застрояваме Силистар

25 Август 2018
0 2675

Фалшива новина е, че плажът „Силистар“ ще бъде застрояван – това беше политическа заигравка от страна на опозицията. Това обяви пред „Фокус“ кметът на Царево Георги Лапчев.

„Плажът „Силистар“ няма да бъде застрояван – това е фалшива новина. Става въпрос за един имот, който е на повече от половин километър от плажа. Изобщо не става въпрос за застрояване, а за допускане, за да може един проектант да започне да търси начин как един изчезнал във времето път отново да се появи – защото той е там на практика, но на документи го няма“, обясни Лапчев. Той посочи, че фалшивата новина е чисто политическа заигравка от страна на опозицията.

 

„Тя отдавна се опитва да създаде конфликт, а реално проблем няма“, обясни кметът на Царево. Днес Лапчев трябваше да даде пресконференция, след като вчера премиерът Борисов му нареди по партийна линия да спре плановете за застрояване на парцел от 22 декара в местността, която досега се опази от бетона. Местният общински съвет екстрено гласува одобрение за изработване на подробен устройствен план за изграждане на вилно селище върху терен, който в момента е собственост на „Ню Билдинг Естейтс“.

 

Борисов настоява това решение на съветниците да се отложи до „пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение“. За намеренията да се строи в Силистар се разбра от разследване на „Биволъ“. Решението е задвижено при нарушение на ред нормативни актове, посочиха и от коалицията „За да остане природа в България“. Община Царево не може да одобрява частични подробни устройствени планове – както се прави в случая, без да има общ устройствен план.

 

Липсват и необходимите екологични оценки – имотът се намира в природен парк „Странджа“ и е част от Натура 2000. „За да остане природа в България“ обяви, че се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да обжалват решението в съда в най-кратки срокове.

 

Екоминистърът обаче засега пази мълчание по скандала. Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство, се казва в становището на екокоалицията. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на „Натура 2000“, отбелязват природозащитниците. Според разследване на „Биволъ“ терените пред имота на „Ню Билдинг Естейтс“ са собственост на от лица и фирми, свързани пряко или косвено с Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов.

 

Природозащитниците виждат в днешното решение опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти.

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции