<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83230" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Кунчев: Б...

Кметът Фандъкова: Засега няма да затягаме мерките в София (видео)

05 Февруари 2021
0 186

Заболеваемостта от коронавирус в София през последните дни се е повишила в рамките на 10% и това означава, че няма основание за затягане на мерките на територията на столицата. Това е било решено на среща в Министерството на здравеопазването с кмета Йорданка Фандъкова, болнични директори и ръководители на спешната помощ и здравната инспекция.

„Засилва се контролът по спазване на мерките в търговските обекти и в градския транспорт – за носене на маски и правилното им носене и за спазване на дистанция“, заяви Фандъкова пред журналисти след срещата.

София се върна в червената зона, затягат мерките срещу коронавируса (видео)

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че вероятно този формат ще стане редовен и всяка седмица ще се решава дали има нужда от затягане на мерките. По думите му всички болници в града през следващата седмица ще трябва да проверят кислородните си системи, апаратите за обдишване и всички други важни за битката с Covid-19 елементи и да докладват за състоянието им.

Кметът Фандъкова: Засега няма да затягаме мерките в София (видео)

„Британският вариант все повече се задълбочава“, призна Балтов.

В неговата болница 7 пациенти са доказано с тази разновидност, като те не са отделени от другите, защото „веднъж като се разболееш с едната мутация, няма как да се разболееш от другата“.

По думите му британският коронавирус протича сходно с вече известния:

„Няма повисока смъртност или по-сериозно клинично протичане, но е малко по-заразен“.

Проф. Балтов подчерта, че ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са ефективни срещу тази разновидност и затова имунизационната кампания трябва да продължи да се разгръща у нас.

Видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции