<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=24863" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кои са първите назначения на Румен Радев?

24 Януари 2017
0 10039

Още в първия си работен ден президентът Румен Радев назначи част от екипа, с който ще работи. Шеф на кабинета му ще бъде журналистът Иво Христов, а главен секретар – бившият шеф на Щаба на Военновъздушните сили полк. Димитър Стоянов, който от дълги години работи с Радев във военната авиация.

 

Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева е назначена за секретар на президента по правни въпроси, а дипломатът Атанас Кръстин за секретар по външна политика на президента.

 

Шеф на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова е Надя Младенова, кадър на БСП.

 

Радев е назначил и част от съветниците си. Бившият кмет на село Труд Николай Копринков ще е съветник по вътрешна политика и гражданско общество, пише mediapool.bg. Илия Христозов пък ще съветва президента по икономически въпроси, а Невянка Кънева по правни въпроси.

 

Журналистката Елена Йончева, която заедно с Иво Христов работеше в кампанията на Радев като кандидат-президент, в момента изпълнява и функциите на прессекретар на "Дондуков" 2. Предстои да се види дали тя ще заеме този пост официално или ще остане медиен съветник на президента, а прессекретариатът да бъде оглавен от друг човек.

 

Бившият полковник от Военновъздушните сили Илия Милушев пък най-вероятно ще получи ресора "отбрана", в който Румен Радев вече даде заявка, че ще е много активен и като президент. В екипа на президента се очаква да влезе и международният секретар на БСП Деница Златева, която вероятно ще го съветва по въпросите на Европейския съюз.

 

С указ са възложени правомощия на вицепрезидента Илияна Йотова, която ще дава и възстановява българско гражданство, ще предоставя убежище и ще има правото да помилва.

 

Сформира се служебно правителство

 

В края на седмицата се очаква президентът да разпусне парламента и да насрочи дата за парламентарни избори. В същия момент той трябва да назначи и служебното правителство, което по разбираеми причини в момента предизвиква най-голям медиен и обществен интерес.

 

Съставът на служебния кабинет не е избистрен напълно. Радев заяви, че ще заложи на експерти, но не е представял публично имена.

 

Най-спряганото досега име за премиер е на вечния кадър на НДСВ Огнян Герджиков, но според различни източници това въобще не е сигурно.

 

В момента актуалното спрягано име за военен министър е на Стефан Янев, който е бил военен аташе в САЩ. Идеята е така да се подчертае евроатлантическият профил на кабинета. Срещи са били проведени и с бившия военен министър Николай Цонев от НДСВ, но в крайна сметка кандидатурата му е отпаднала.

 

Очакванията са Любомир Кючуков, бивш зам.-външен министър от кабинета "Станишев", изпратен впоследствие като посланик в Лондон, да стане външен министър.

 

За вътрешен министър се обсъжда Кирил Радев, който е бивш шеф на НСБОП по времето на вътрешния министър Богомил Бонев.

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции