<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68361" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЗО: Нов мрач...

Колеги са отказали линейка на починалия от коронавирус д-р Стамов от Спешна помощ?

06 Юли 2020
0 3480

Починалият преди дни спешен лекар от София д-р Юлиян Стамов не е знаел, че лекува пациент, заразен с коронавируса, и не са му осигурили необходимото предпазно облекло. Това заяви пред bTV негов близък приятел и колега, д-р Робърт Михов.

Той отрече починалият медик да е правил обдишване уста в уста на заболелия, каквито бяха първоначалните информации. Михов дори предостави записи от техни разговори, в които става ясно още, че са отказали линейка на лекаря, когато състоянието му се е влошило.

49-годишен лекар от столичната Спешна помощ почина от коронавирус

Още на 3 юли стана ясно, че спешният медик е починал, след като е лекувал пациент с Covid-19, а после самият той е дал положителна проба. Според д-р Робърт Михов, 49-годишният медик е откликнал на случая без необходимата информация, че отива при пациент с Covid-19, и без необходимото предпазно облекло. 

„Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден, е, че това е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, каза Михов.

55-годишният пациент бил прегледан от д-р Стамов в среда с висока концентрация на вируса, след като бил изписан от „Пирогов“ на домашно лечение.

След като д-р Стамов го преглежда, пациентът е откаран в „Пирогов“, там му отказват прием, след което го карат във Военна болница. Там той се влошава, закарват го отново в „Пирогов“, където е починал в противошокова зала. 

“Не му е правил дишане уста в уста, това са лъжи“, каза д-р Михов.

Лекарят от Лийдс пусна запис от разговора си с д-р Стамов преди няколко дни, в който се чува как спешният медик казва: „Пускам и до тримата оплакване и им…! Защо не са ни пратили защитни облекла, колкото и афиф да са нашите?”.

В друг от записите д-р Стамов казва: „Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми – линейка да ме закара дотам с температура и с всякаква симптоматика“.

Според д-р Михов – подобно отношение е „обидно“.

Колеги са отказали  линейка на починалия от коронавирус д-р Стамов от Спешна помощ?

Тази сутрин пред bTV Катя Сунгарска, говорител на Центъра за спешна медицинска помощ в София, отговори на обвиненията.

“Д-р Стамов не искал линейка, защото е в тежко състояние и защото иска хоспитализация, а за да му помогне да стигне до лечебното заведение, в което просто да му направят снимка на белия дроб”, каза тя.

Говорителката на Бърза помощ коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега, като каза, че това е бил личен разговор, а самият Стамов и на нея е пратил съобщение в 5 сутринта, като в него казва, че е много притеснен и го е страх.

„Аз имам такова, в което вечерта, преди да поиска линейка, в 5 сутринта, вечерта пуска едно такова видео съобщение и казва: Не знам, но много ме е страх“, обясни Сунгарска.

Когато вече състоянието му е средно критично, по думите на колегите му, на 27 юни след назначено лечение с антибиотици, д-р Стамов звъни за линейка с желание да бъде хоспитализиран, и веднага е изпратен екип, поясни говорителката на Спешна помощ.

Относно екипировката тя заяви, че са зачислени 5 маски, ръкавици, личен шлем и дезинфектант, при изчерпване, се дават още маски на всеки екип на смяна.

На ден за 12-часова смяна се извършват около 250-300 адреса, а линейка, която е била на адрес с пациент с коронавирус или съмнение за такъв, тя се връща в централата за дезинфекция, която отнема около час.

Пациентът, при който е бил екипът на 18 юни, е подал информация, че е с кардиологичен проблем, с 5 стента и сърцебиене, както и с високо кръвно и 37 градуса температура.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Nedy Ivanov

    06 Юли 2020

    Те на него щом са отказали, на какво да се надяваме ние...

Реакции