<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34191" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Колко струва провалът на електронната винетка?

05 Януари 2019
0 3636

Преди няма и месец в сайта на СБА беше публикуван материал „Българският шофьор в ерата на електронните услуги”. Накратко, ставаше дума как можеш лесно, бързо и сигурно да си утежниш живота, ако се довериш да ползваш някои групи електронни услуги, ръководени от аналогови BG чиновници.

 

Сагата с електронните винетки, която се разиграва от няколко дни, още по-категорично разкрива хаотичните действия на държавните институции. Пряко отговорните за внедряването на системата лица на държавна служба „тупкаха топката” в медиите, че проблем няма, нужно е само малко търпение. Провалът обаче е налице и въпреки опитите за замазване, премиерът Борисов го призна с поисканите три оставки в събота рано сутринта.

 

Провалът има цена и тя е няколко милиона

 

През 2018 г. АПИ избра австрийския консорциум „КАПШ Трафик Солюънс” да изгради цялата електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа. Стойността на договора възлиза на 180 млн. лв. с ДДС, платени от изпълнителя, който пък ще си възвърне парите от бъдещите постъпления от такси.

 

Замечтани в бъдещия над 1 милиард лева приход от тол системата, българските ръководители на разни администрации сякаш забравиха да организират въвеждането в експлоатация на електронната винетка.  Досега са налице само огромни разходи. Към момента официално никой не е казал колко струва първият етап от тол системата. Но не е малко. Защото, освен изграждането на „най-сложната в България  информационна система” – по думите на шеф от АПИ – беше създадена една изцяло нова структура в агенцията – Национално тол управление с над 920 души служители, чийто шеф Антон Антонов бе скоропостижно уволнен заради тоталния провал.

 

За новоназначените държавни чиновници бяха закупени 105 автомобила, оборудвани с камери, които да следят за шофьори без винетки. Въобще направена е една огромна инвестиция, която ако допуснем, че към настоящия момент не е обезпечена с пари от държавната хазна, все пак ще бъде платена от нашите данъци.

 

И не само това. В чест на новата електронна система бяха променени закони и наредби. Въведоха се нови санкции. Изобщо един куп дейности, но какъв е резултатът?

 

Незнайно по какви причини АПИ са правили тестове на „най-сложната в България  информационна система” реално само през декември, което е прекалено нищожно като време, за да се изчистват грешки. Въпреки това началници и ръководители не спираха да дават възторжени интервюта за това как ще работи същата тази система, която още при същинския си старт зрелищно се „бъгна”.

 

В първите дни от новата година какво се оказа:

 

  • От 500 терминала за закупуване на е-винетки са въведени в експлоатация едва около 100;
  • В бензиностанции и търговски обекти не работят или изобщо  липсват терминали за самотаксуване;
  • На граничните пунктове масово няма монтирани терминали и влизащите в България с автомобили няма откъде да си купят винетка. На Дунав мост техниката бе поставена скоростно след гръмването на скандала;
  • Сайтът и мобилното приложение не работят както се очаква – хората масово се оплакват от липса на потвърждение за закупена винетка. Има случаи, когато потребители се объркват дали въобще са направили покупка и повтарят операцията, след което се оказва, че са купили два пъти винетка;  
  •  Конвертирането на хартиена винетка в електронна се оказва лесно „пробиваемо” от хакерска атака.  След засечени много опити или реални измами опцията бе временно преустановена. Стана ясно, че софтуерът е  разработен слабо, след като допуска за един регистрационен номер да се конвертират 168 винетки за различни срокове;
  • Пътните полицаи все още нямат таблети, през които да проверяват автомобилистите за е-винетки. На практика контрол няма. Системата на КАТ тепърва се свързва с тази на тол управлението;
  • Ако възникне проблем или имате въпрос, няма към кого да се обърнете.  Все още няма работещ кол център, той е в процес на създаване. Едва на 18 декември, в последните работни дни на миналата година, в сайта на АПИ е поместена информация за обявяване на конкурс за ръководител на контактен център в отдел „Обслужване на клиенти”;
  • Засега няма отговор на въпроса, ако един човек е „скаран” с технологиите или живее в някое селце как да се сдобие с така ценната електронна винетка, за да не плаща компенсаторна такса или  да не бъде глобяван по ЗДвП? И дали във всички села има банкомати?

 

Казусът съвсем се заплете от последните медийни изяви по въпроса. За да тушират нарастващото недоволство, от АПИ дадоха 15-дневен толеранс на шофьорите и обявиха, че тол полицията няма да глобява за липсваща винетка, а ще насочва откъде да се закупи. Все пак обаче автомобилистите трябвало да знаят, че са длъжни да имат винетка. Отделно пътна полиция можело да глобява за липса на действаща книжна винетка, при положение, че няма друга. Иди го разтълкувай! Друг въпрос е какви са загубите от нефункционирането на системата и честно ли е един да кара с винетка, а друг за ползването на същите пътища – не, защото просто в държавната администрация цари някакъв хаос. 

 

Над 80% от действащите хартиени стикери са със срок до края на месеца. Тоест голямото пазаруване тепърва предстои. Не знам какви факирски способности трябва да покажат отговорните чиновници, за да се справят със задаващите се проблеми, които като лавина ще ги затрупат, а може би и „пометат” от началническите кресла. Нямат много време. Фирмата изпълнител също, защото – ако перифразираме думите на шефа на АПИ – софтуерът не издържа.

 

Сагата с електронните винетки е само първо действие. Второ действие предстои през август, когато ще бъде въведена тол системата за превозни средства над 3,5 т.   

 

Източник: Uab.org

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции