<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91485" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Жигули" удря ...

Командирът на база “Граф Игнатиево”: Майор Терзиев имаше под 13 ч. нальот за 2021 г. (видео)

13 Юни 2021
0 2817

“Пилот с ювелирна техника на пилотиране беше загиналият по време на учение майор Валентин Терзиев.” Това каза пред bTV бригаден генерал Николай Русев, който е командир на авиобаза “Граф Игнатиево”.

Той сподели, че е трябвало да съобщи тъжната новина на семейството и че изпитва вина за това, което се е случило. Но беше категоричен, че МиГ-29 са изправни самолети.

Загинал е пилотът на падналия боен самолет (видео)

Командирът на база &#8220;Граф Игнатиево&#8221;: Майор Терзиев имаше под 13 ч. нальот за 2021 г. (видео)

“Дори капачката на винтила на гумата на самолета ако липсва, самолетът не излита – той трябва да е в пълна изправност, за да може да полети. Процесът на поддръжка на самолета не е целеви еднократен, той се проверява и поддържа постоянно. Всички части са нови и пристигат от Русия, те имат гаранция и ресурс. Всичко е спекулация. Всяко говорене, че са остарели – също, защото те се поддържат в перфектно състояние. Има ги и всички системи, за да се спаси пилотът“, обясни ген. Русев.

Той сподели, че до последно са чакали Терзиев да се върне, а преди да изгубят връзка пилотът е бил уверен и всичко е вървяло по план.

Русев обясни, че след всеки опит за спекулация с теми, свързани с авиацията, ще се действа законосъобразно. Той добави, че докато има авиация и самолети, управлявани от хора, няма как да се избегнат подобни инциденти.

Съпругата на загиналия пилот: Не спирайте да летите, макар и на счупени самолети (видео)

Генералът коментира и че летателните часове на пилотите наистина са малко, като майор Терзиев от началото на годината е има 12 ч. и 50 минути нальот, както и всички в авиобазата.

“Веднъж в годината се изпълняват пускови полети над море, няма как да има повече”, каза още Русев. Трябва да има последователни решения и действия в тази посока, добави той.

Относно семейството на загиналия пилот Русев изрази възхищението си към силата, с която са го посрещнали: „Няма как да не се чувствам виновен за това, че не успях да върна у дома майор Терзиев. Не усетих никакъв укор. Напротив, казаха ми: Благодаря. Съпругата му даже ми сподели, че тя е знаела рисковете и че ще се справят“, сподели командирът на авиобаза “Граф Игнатиево”.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции