<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42717" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Концентрациите на парникови газове минаха всякакви рекорди

26 Ноември 2019
0 786

Световната метеорологична организация (WMO) съобщи, че увеличението на CO2 е малко над средното повишение, регистрирано през последното десетилетие. Нивата на други затоплящи газове, като метан и азотен оксид, също се покачиха над средните количества, пише Би Би Си.

 

От 1990 г. насам се наблюдава увеличение с 43% на затоплящия ефект върху климата на парниковите газове. Докладът на WMO разглежда концентрациите на затоплящи газове в атмосферата, а не само емисиите.

 

Разликата между двете е, че емисиите се отнасят до количеството газове, които излизат в атмосферата от използването на изкопаеми горива, като изгаряне на въглища за електричество и обезлесяване. Концентрациите са онова, което остава във въздуха след сложна поредица от взаимодействия между атмосферата, океаните, горите и сушата. Около една четвърт от всички въглеродни емисии се поемат от моретата, а подобно количество – от сушата и дърветата.

 

 

""

 

Използвайки данни от станции за мониторинг в Арктика и по целия свят, изследователите казват, че през 2018 г. концентрациите на CO2 достигат 407,8 части на милион (ppm), спрямо 405,5 ppm година по-рано. Това увеличение е над средното за последните 10 години и е 147% от „прединдустриалното“ ниво през 1750 г.

 

WMO също регистрира концентрации на други затоплящи газове, включително метан и азотен оксид. Около 40% от метана, изпускан във въздуха, идва от природни източници, като влажни зони, като 60% е от човешки дейности, включително отглеждане на добитък, отглеждане на ориз и сметища.

 

Метанът вече е на 259% от прединдустриалното ниво, а увеличението, наблюдавано през последната година, е по-високо от предишния годишен процент и средния за последните 10 години. Азотният оксид се отделя от природни и човешки източници, включително от океаните и от използването на торове в земеделието. Според WMO, той вече е на 123% от нивата, съществували през 1750 година.

 

11 000 УЧЕНИ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА ОПАСНОСТ ОТ "НЕОПИСУЕМО ЧОВЕШКО СТРАДАНИЕ" ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

 

През миналата година увеличението на концентрациите на газа, което също може да навреди на озоновия слой, беше по-голямо от предходните 12 месеца и по-високо от средното за последното десетилетие.

 

Това, което касае учените, е цялостното затоплящо въздействие на всички тези увеличаващи се концентрации. Този ефект се е увеличил с 43% от 1990 г. насам и не показва никакви индикации за спиране.

"Няма признак за забавяне, камо ли за спад на концентрацията на парникови газове в атмосферата, въпреки всички ангажименти по Парижкото споразумение за изменението на климата", заяви генералният секретар на WMO Петери Талас. "Трябва да превърнем ангажиментите в действие и да повишим нивото на амбиция в името на бъдещото благополучие на човечеството", добави той.

 

Програмата на ООН за околна среда ще докладва скоро за разликата между действията, които страните предприемат за намаляване на въглеродните емисии, и това, което трябва да се направи, за да се запазят под температурните цели, договорени в Парижкия климатичен пакт.

 

 

""

 

 

Предварителните констатации от това проучване, публикувано по време на специалната среща на върха на Генералния секретар на ООН през септември миналата година, показват, че емисиите продължават да нарастват през 2018 г.

 

И двата доклада ще помогнат за информиране на делегати от почти 200 държави, които ще се срещнат в Мадрид следващата седмица за COP25, годишния кръг на международните преговори за климата.

 

 

Източник: Би Би Си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции