<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56686" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Коронавирусът причинява леко заболяване при четири от петима заболяли, казва СЗО

18 Февруари 2020
0 322

Covid-19, новият коронавирус, който е убил близо 1800 души в Китай, причинява само леко заболяване при четири от петима души, които се заразяват, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Guardian.

 

„Изглежда, че Covid-19 не е толкова смъртоносен, колкото другите коронавируси“, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес, като добави, че служителите на организацията вече „започват да получават по-ясна картина на епидемията“.

 

Изводът идва от анализ на данни от китайските власти, свързани с 44 000 случая на Covid-19 в провинция Хубей, където за първи път е регистриран коронавирусът.

 

„Повече от 80% от пациентите са с леко заболяване и ще се възстановят, 14% имат тежко заболяване, включително пневмония и задух, 5% имат критично заболяване, включително дихателна недостатъчност, септичен шок и многоорганна недостатъчност, а 2% от случаите са фатални”, каза Тедрос в Женева. „Рискът от смърт се увеличава при по-възрастните.“

 

НАД 68 000 СА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУСА В КИТАЙ. ДОКЪДЕ СТИГНА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ВАКСИНИ?

 

Той каза, че децата не страдат от Covid-19 по същия начин като възрастните и са необходими повече изследвания, за да се установи защо. Все още има пропуски в информацията, но той се надява екипът от международни експерти на СЗО да успее да запълни празнините.

 

Китай отчете 70 655 случая на инфекция с Covid-19, 2 051 от които са през последните 24 часа. Новите случаи включват тези, потвърдени от лабораторни тестове, и диагностицираните чрез белодробна компютърна томография.

 

По-голямата част от случаите в Китай – 94% – продължават да се отчитат в провинция Хубей. Китай казва, че има 1772 смъртни случая вследствие на болестта. Извън Китай има 694 случая на заразяване и четири смъртни случая.

 

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции