<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78011" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

Коронавирус в България: провал е най-подходящата дума

16 Ноември 2020
0 3606

Кинезитерапевт лекува болни от Covid-19, а в същото време властта се оплита в странни разпоредби кога да пазаруваме. Това, което се случва в момента в България, може да бъде описано само с тази дума: провал, пише Емилия Милчева за Дойче веле.

Вижте кои са ТОП 10 на абсурдите около COVID-19 у нас (Коментарът на “Господарите”)

Управляващите толкова бързо издават и отменят заповеди за мерки срещу коронавируса, че просто не се смогва с формулирането на опорните точки. Заповеди се обезсмислят от последващо обяснение на премиера Борисов, както стана с тази за задължителното носене на маски. Или пък са в сила за по-малко от 48 часа, както се получи с коридорите за пазаруване за хора над 65 години.

Недомислици с малките мерки

В продължение на два дни малко над 1,5 милиона българи над 65 можеха да пазаруват в магазини и аптеки само от 8 до 10 часа сутринта. Но след порой от негативни реакции здравният министър проф. Костадин Ангелов промени съответната заповед, като осигури на хората над 65 разрешение да пазаруват когато си поискат.

По-горе можете да си припомните материала на “Господарите”, в който попитахме възрастните хора как им се струва мярката за прозорец пазаруване само 2 часа от денонощието.

Устройва ли ги пенсионерите “коридорът за пазаруване” и чувстват ли дискриминация? (видео)

Ограничения бяха въведени за всички останали – хората под 65 години нямат право да влизат в аптеките между 8 и 10 часа и от 13:30 до 16:30 часа, а в часовете от 13:30 до 16:30 им е забранено да пазаруват и в хранителни магазини. Недоумение буди най-вече мярката за аптеките, тъй като голяма част от тях запазиха ограничението за броя клиенти в помещенията си. А в обобщение излиза, че голямата част от потребителите, които при това са икономически активното население, имат много по-малко време за пазаруване, отколкото пенсионерите. Последствията: наплив и за аптеките, и за хранителните магазини в часовете извън коридорите за хора над 65.

Коронавирус в България: провал е най-подходящата дума

Ако някой иска да си вземе храна от топлата витрина на супермаркета или да напазарува в обедната почивка – няма да може. Ако някому се наложи да купува лекарство по спешност, ще трябва да изчака да светне зелено, за да започне обиколката си из аптеките – защото гарантирано няма да го намери в първата, а може би и във втората и третата. Сезонът е такъв, че паралелно с коронавируса върлуват и грипове и настинки, поради което на човек му се налага по-често да отскача до аптеката. При този времеви интервал обаче ще трябва да почака, особено в селища, където аптеките са една-две. Ако изобщо ги има.

Разбира се, че заповедта има за цел да не се смесват потоците и така да се пази уязвимата част от населението. Само че навсякъде другаде тези групи хора не са разделени – в обществения транспорт, кафенетата, моловете, не-хранителните магазини. И още нещо: отново мерките не са съобразени с регионалните особености – профил на икономиката, брой безработни, работещи и пенсионери. Онова, което върши работа в София, със сигурност не е ефективно в Трекляно. Но пък от друга страна: кой ли ще следи там за спазване на мерките.

Коронавирус в България: провал е най-подходящата дума

Провал с големите мерки

Неспособността на една власт да организира стройна система от взаимосвързани правила и да осигури техния контрол може да бъде описана само с тази дума: провал. Към този провал трябва да причислим и пропуснатите месеци, в които можеше да се подсили капацитетът на здравната система. Извън София и още два-три големи града положението в болниците е плачевно, а в ситуация на пандемия дори убийствено, в буквалния смисъл. Примерите са пред очите ни – в болница в Свищов кинезитерапевт лекува болни от Covid-19, консултирайки се по телефона с инфекционист от Сливен. В Шумен пък предстои психиатри да лекуват пациентите с коронавирус, след като болничните легла в града се изчерпаха.

Напрежение създаде и решението в онкологичната болница в София да се отвори отделение за лечение на болни от Covid-19, заради което лекари готвят протест. Паническото разкриване на легла навсякъде, без значение хора с каква квалификация ще обслужват пациентите, е поредно доказателство за недомислиците и организационните провали на управляващите.

А извинение нямат. Самият премиер още през март каза, че пикът на коронавируса ще е наесен. Но през лятото се грижеше единствено за горивото в джипа си.

Всяка заповед е предпоследна

Промяната на решения в рамките на броени дни е запазена марка на управлението на Борисов. Маските са задължителни навън – не, не са задължителни. Нощните заведения са затворени до 30 юни – няма такова нещо, отвориха преди това. Щом премиерът се намеси. Същото се случва и с бюджета. След като гръмко разтръбиха, че догодина детски добавки ще има за всички деца, сега дадоха на заден ход – пак ще се получават според доходите на родителите, иначе няма как да бъдат увеличени заплатите на полицаите, нито пък ще има пари за добавките на медиците. И от БАН са недоволни от предвидения за 2021 бюджет – ще удовлетворят ли и техните искания, като отрежат от парчето, предвидено за други?

Коронавирус в България: провал е най-подходящата дума

Казарменият принцип, според който “всяка заповед е предпоследна”, е постулат за властта. Сигурно е само, че през уикенда премиерът отново ще тонизира нацията с включване от джипа си.

Източник: Дойче веле

Заглавна снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции