<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76687" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как се затягат мерките срещу Covid-19 в Германия? (видео)

28 Октомври 2020
0 1587

Досега германското правителство се стараеше да избегне новото пълно затваряне заради коронавируса. Но дали това е възможно? Новозаразените стигнаха нов рекорд за последното денонощие – 14 964, пише Дойче веле.

Как се затягат мерките срещу Covid-19 в Германия? (видео)
Снимка: Pixabay

Ще последва ли ново блокиране на обществения живот и на икономиката? Канцлерката Ангела Меркел е провела видеоконференция с министър-председателите на 16-те германски провинции за обсъждане на нови строги мерки за овладяване на пандемията.

В Германия обмислят кратки затваряния за не повече от 14 дни

Вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц на свой ред заяви, че са необходими допълнителни мерки за пресичане на втората вълна от зарази. “Тези мерки трябва да бъдат максимално еднакви на територията на страната и да бъдат разбираеми”, подчерта Шолц.

Как се затягат мерките срещу Covid-19 в Германия? (видео)
Олаф Шолц. Снимка: Wikipedia/Olaf Kosinsky

В понеделник в Германия ще влезе в сила така наречената частична карантина. Отново, както през пролетта, ресторантите ще трябва да затворят, а големите събития ще бъдат отменени. Ще затворят и театрите, кината, басейните и фитнес залите, но училищата и детските градини ще останат отворени, освен в районите, които са особено тежко засегнати. Предвижда се да бъде сложен и край на възможностите за туризъм в рамките на Германия – нощувките в хотели и къщи за гости ще бъдат забранени. Има и съществени разлики с карантината през пролетта.

Този път магазините, които не са от първа необходимост, няма да затварят врати, но в тях трябва да бъдат спазвани строги мерки за хигиена, както и за разстояние между клиентите. Училища и детски градини ще продължат да работят. Финансовият министър на Германия обеща помощ на секторите, които са найзасегнати от тази втора карантина. Тя може да достигне до 10 млрд. евро.

Борбата е за спокойна Коледа

Здравният министър Йенс Шпан, който миналата седмица даде положителен тест за коронавирус, защити затягането на мерките: “Ако чакаме, докато интензивните легла се напълнят, ще е твърде късно”. “По-добре е сега да разбием вълната и да овладеем ситуацията до Коледа”, надява се Шпан. Той определи детските градини, училищата и работните места като приоритети, но призова за сериозна подкрепа за културата и ресторантьорския бранш, които ще бъдат тежко засегнати от новите рестрикции. 

Как се затягат мерките срещу Covid-19 в Германия? (видео)

Мнозинството очаква по-строги мерки

По-голямата част от германското население е подготвено за нови ограничения на обществения живот. По данни на агенция ДПА, две трети от германците очакват принудително затваряне на магазини, ресторанти и училища в отговор на ръста в случаите на коронавирус в страната. Не липсва обаче и критика към намеренията на федералното правителство. Тя дойде от редиците на либералите от Свободната демократическа партия. Техният председател Кристиан Линднер заяви, че пълното затваряне на заведенията за хранене е ненужно и противоконституционно.

Източник: Дойче веле, bTV

Снимка на корицата: Unsplash/Bennet Tobias

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции