<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75427" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Китай ще те...

Коронавирус: Германия свиква с новата “нормалност”

12 Октомври 2020
0 749

Редица германски градове преминаха критичната граница на новите инфекции и вече са “горещи точки”. Поради това мерките отново бяха затегнати. Особено ожесточен е спорът за хотелите и къщите за гости, пише Дойче веле.

“За да избегнем нов локдаун”: Меркел с емоционално обръщение към германците

Все повече големи германски градове съобщават, че е премината критичната граница от 50 регистрирани нови заразявания на 100 000 души население. Отвъд тази граница съответното населено място се смята вече за “гореща точка” (hotspot).

Коронавирус: Германия свиква с новата &#8220;нормалност&#8221;
Снимка: Dmitry Dreyer/Unsplash

Мюнхен, Кьолн, Щутгарт, Есен, Майнц и Дуисбург са новите “горещи точки” на пандемията в Германия, а още предишните дни критичната граница преминаха Берлин, Франкфурт на Майн и Бремен. В най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия вече има девет “горещи точки”. В тази провинция междувременно беше приета забрана на празненствата с над 50 гости.

“Положението е сериозно”

В края на миналата седмица канцлерката Ангела Меркел обсъди изострената инфекциозна обстановка с кметовете на единайсетте най-големи града в страната. На тази среща тя каза, че тъкмо от това как се развива пандемията в регионите с голяма концентрация на население зависи дали Германия ще се справи или нещата ще излязат извън контрол.

Коронавирус: Германия свиква с новата &#8220;нормалност&#8221;

Няколко министър-председатели на германски провинции призоваха гражданите стриктно да спазват предпазната дистанция и хигиенните правила. Хората трябва да се отнасят много сериозно към универсалната триада в борбата срещу пандемията “дистанция-хигиена-маски”, повтарят специалистите. В отделни региони и градове са въведени и допълнителни мерки: нощен час, алкохолни забрани на обществени места, ограничаване на броя на хората, които могат да се събират и да установяват контакт помежду си.

“Положението е сериозно. Много по-сериозно, отколкото смятат онези, които не се придържат към предпазните мерки”, предупреди правителствената ръководителка на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйер. Драйер, която от 25 години е болна от множествена склероза, изпълнява част от задълженията си в инвалидна количка. Само ако намалим контактите и спазваме правилата, ние ще можем “да уморим вируса от глад”, образно се изрази тя.

Коронавирус: Германия свиква с новата &#8220;нормалност&#8221;
Снимка: Bennett Tobias/Unsplash

Нейният колега, министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер, който е сред най-активните защитниците на строгите мерки, заяви, че в момента в Германия има скокообразно нарастване на броя на новите инфекции. “Ето защо през идните седмици се нуждаем от още по-ясни правила, например за по-често носене на маски”, каза Зьодер и обясни, че тъкмо маските са ключът към възможно най-дългото запазване на всекидневната нормалност в Германия. Баварският премиер отново настоя да се налагат по-големи глоби на онези, които нарушават задължението за носене на маска. Подкрепи го и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. На същата позиция застана и най-известният здравен експерт сред политиците, социалдемократът Карл Лаутербах.

Спорът за хотелите и къщите за гости

В страната се води все по-разгорещена дискусия и по друг въпрос: редица провинции забраняват на граждани, пристигнали от “горещи точки”, да се настаняват в хотели, семейни пансиони и къщи за гости. “Смятам, че тази мярка е противозаконна, защото е непропорционална и негодна”, заяви заместник-председателят на парламента Волфганг Кубики от либералната СвДП. А кметът на Берлин, социалдемократът Михаел Мюлер, посочи някои логически недостатъци на тази мярка: “Стотици хиляди хора всеки ден пътуват на далечни разстояния до работното си място. Те установяват контакти с други хора в търговската мрежа, в обществения транспорт и на работа. Защо тогава един берлинчанин да не може да отседне в Шпреевалд (бел.ред. в съседната провинция Бранденбург)?” 

Коронавирус: Германия свиква с новата &#8220;нормалност&#8221;
Снимка: Bennett Tobias/Unsplash

Ръководителят на канцлерската служба Хелге Браун, който е лекар по професия и е работил в интензивно отделение, защити спорното ограничение. То ще бъде обсъдено отново на срещата между премиерите на отделните федерални провинции в сряда. Браун каза, че в момента най-важната цел е да се опази работещото производство, да не се затварят училищата и детските градини, за да може Германия да се измъкне от кризата. “Ето защо трябва да проявяваме строгост тъкмо там, където главно се разпространява инфекцията – при празненствата, събиранията на хора и при пътуванията.” Същевременно министърът на икономиката Петер Алтмайер подкрепи хотелиерите и ресторантьорите, обещавайки допълнителни държавни помощи.

Източник: Дойче веле

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции