<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30456" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Котешкият ангел от Алепо

07 Юни 2018
0 2920

 

В ежедневния ужас на сирийския конфликт един мъж е взел присърце съдбата на четириногите и се грижи за стотици бездомни котки.

 

„В малък приют за котки в северната част на Сирия, окупирана от бунтовниците, Мохамед ал-Джалил нежно държи една котешка пациентка за гръбчето, докато ултразвукова сонда се търкаля по бременото й коремче. Във време на война тя е една от стотиците, получили медицинска помощ в импровизираната клиника за животни в Кафр Наха, опозиционен град в провинция Алепо“,  разказва Франс прес в репортаж от Сирия.

 

""

 

43-годишният Джалеел, който е израснал в втория град на Алепо в Сирия, е луд за котките, откакто е момче. Като младеж имал навика да се отбива през месарниците на път за вкъщи от работата му като електротехник, за да събира отпадъчно месо, с което да храни уличните котки в квартала си.

 

Когато войната избухнала през 2011 г., той изоставил инструментите, за да стане шофьор на линейка и да помага на ранените си съграждани, но никога не спрял да носи храна на своите котки.

 

""

 

С ожесточаването на конфликта много стопани на котки напуснали града и така Джалил се оказал със 170 котки за хранене. И с нов прякор: човекът котка от Алепо.

 

С дарения от приятели и фенове в социалните мрежи той създал първия котешки приют в града. В края на 2016 г. обаче сирийският режим засилил смъртоносните бомбардировки над опозиционните квартали на Алепо, в опит да си върне контрола над града.

 

"Започнахме да бягаме от квартал на квартала, докато накрая избягахме от града", спомня си Джалил. Решени да не изоставят котките той и съмишлениците му успели да спасят 22 от четириногите в града. "Дадохме на всяко семейство две котки в пластмасова кошница за зарзават", разказва Джейли. Сред тях е Сухой, кръстен на бомбардировачите на режима съюзник Русия. "Той се спускаше и грабваше храната изпод носовете на останалите котки, точно като изтребител „Сухой".

 

""

 

Войната в Сирия дотук е отне живота на повече от 350 000 души и изсели над половината ѝ население, както и много от домашните животни.

 

След бягството от Алепо, Джалил създал своя втори приют в началото на 2017 г. и приютил 18 от 22-те контрабандирани котки. В него грижа получават всякакви животни –  коне, крави и дори пилета, казва той.

 

""

 

При инвентаризацията в началото на годината той и колегите му открили, че са изпълнили безплатно над 7000 медицински рецепти за по-малко от година.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции