<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81763" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Собственик н...

Криптовалутата етериум бележи устремно покачване на цената си, по-голямо от на биткойна

15 Януари 2021
0 807

Втората най-популярна криптовалута Ethereum бележи устремно покачване на цената, пише DailyMail.

Със седемкратното си повишение през последната година Ethereum изпреварва първата криптовалута Bitcoin, но все още не успява да достигне нейната популярност.

Криптовалутата етериум бележи устремно покачване на цената си, по-голямо от на биткойна

Какво представлява Etherium?

Ethereum е мрежа, основана през 2015 г. от родения в Русия канадец Виталик Бутерин, който също стартира списание Bitcoin като тийнейджър. Подобно на биткойните, с пазарна капитализация от над 617 милиарда долара, Ethereum е децентрализиран, така че не изисква централна банка или финансова институция да го издаде.

Според анализаторът Саймън Питърс единствената цел на Bitcoin валутата “е да се ​​превърне в глобална децентрализирана цифрова валута “, която може да се използва като начин на плащане в магазините и да се приема от бизнеса.

Ethereum от друга страна е децентрализирана компютърна платформа. Ether е действителната валута на технологията и може да бъде закупена както чрез централизирани, така и чрез децентрализирани борси или цифрови портфейли. Хората могат да използват Ether, за да плащат за финансови услуги, социални медии и игри.

Криптовалутата етериум бележи устремно покачване на цената си, по-голямо от на биткойна

Собственик на биткойни за $220 млн. има още само два опита да си спомни паролата за сметката, преди да ги изгуби

В какво се крие силата и слабостта на Etherium?

Транзакциите отнемат по-малко време, за да бъдат обработени на Ethereum – около 10 до 15 в секунда срещу три до пет в секунда на Bitcoin.

Наскоро Ethereum стартира нов блокчейн, известен като „Beacon Chain“, който използва консенсусен алгоритъм за доказателство за участие, за да стартира Ethereum 2.0. Смята се, че тази версия изразходва много по-малко енергия от оригинала и може да бъде увеличена по-добре.

Криптовалутата етериум бележи устремно покачване на цената си, по-голямо от на биткойна

Коя от двете криптовалути (Bitcoin, Etherium) е по-стабилна?

Където отива биткойн, Ethereum има тенденция да го следва. Ако биткойнът е в пик, тогава Ethereum също се покачва. И когато цената на първата спадне, втората също пада.

Известно е, че цената на биткойните се колебае. През 2017 и 2018 г. и двете валути отбелязаха огромен бум и пробив, особено Ethereum. Той скочи от под 9.55 долара до над 1364 долара, преди да спадне до малко над 95 долара през ноември 2018 г.

След рекордния скок биткойнът поевтиня с 12% за денонощие

От декември насам Биткойн се повиши от 20 000 долара до рекордно висок размер от 42 000 долара миналата седмица. Но в рамките на четири дни след достигане на тази стойност стойността му се е понижила с една пета, докато стойността на Ethereum е спаднала с още по-голям процент.

Източник: DailyMail

Снимка на корицата: Reuters

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции